DÜNYA

Trump'ın ABD'den sınır dışı etme planının iç yüzü

Trump'ın milyonlarca insanı ABD'den sınır dışı etme planı ülkede bulunan milyonlarca göçmeni korkutuyor ama bu plana uymak istemeyen çok iyi organize olmuş Latinlerin direniş gösterip göstermeyeceği merak konusu? Peki bu büyük sayıda sınırıdışı etme girişimleri ABD tarihinde var mı? Kimler bu politikayı uyguladı? Milyonların ABD'den gitmesi ekonomiyi nasıl etkiler?

Abone Ol

Donald Trump'ın ikinci kez ABD Başkanı olarak seçilmesi sonrası verdiği seçim sözleri tekrar gündeme geldi. Bu gündeme ek olarak ise seçim zaferini ilan ettiği konuşmasında da ABD'nin tüm sınırlarını kapatması gerektiği ve illegal girişlerin engellemesine vurgu yaptı. Trump sadece sınırların kapanması değil aynı zamanda ülke içinde olan milyonlarca illegal göçmenin de sınır dışı edilceğini söyledi. Trump bu düşüncesini her platformda ve özellikle seçimler dönemimde ısrarla söyledi. 

TRUMP'IN PLANI NASIL İŞLEYECEK?

Başkan Trump'ın göçü engelleme planı, ABD'de her yıl milyonlarca insanı sınır dışı etmek için çeşitli araçlar kullanmayı içeriyor. Bunlar arasında belirsiz yasalar, askeri fonlar ve hükümetin her kademesindeki kolluk kuvvetlerine kadar pek çok araç yer alıyor. 

Plana yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Trump'ın seçildiğinde, belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi için FBI, Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi, federal savcılar, Ulusal Muhafızlar ve hatta eyalet ve yerel kolluk kuvvetleriyle birlikte ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement)  ajanlarını harekete geçirmek istediğini söyledi.

TRUMP: ÜLKEMİZİN KANINI ZEHİRLİYORLAR

Trump uzun zamandır göçmen karşıtı korkularla bir seçim kampanyası yürüttü. Geçtiğimiz aylarda bir mitingde sürekli tekrar ettiği "Ülkemizin kanını zehirliyorlar," söylemine bir kez daha yer vermişti. 

KİMLERİ KAPSAYACAK?

Sınır yakınlarında karşılaşılan son geçiş yapanlara uygulanan hızlandırılmış sınır dışı etme uygulaması, sınırı yasadışı geçen ve iki yıldan uzun süredir ABD'de yaşadığını kanıtlayamayan herkesi kapsayacak şekilde genişletilecek. Trump, 1798 Yabancılar ve İsyan Yasaları'nın belirsiz bir bölümünü kullanarak, suç geçmişi olan bazı göçmenleri derhal toplayıp sınır dışı ederek, olağan çok aşamalı sınır dışı etme sürecini kısaltmayı planlıyor. Bununla birliklte ordu, sınır dışı edilmeyi bekleyen insanları tutmak için sınıra yakın yerlere büyük tesisler inşa edecek.

ABD TARİHİ VE SINIRDIŞI ETMELER

Bu durum aslında ABD tarihini bilenler için yabancı değil. Bu durum, Başkan Eisenhower döneminde Wetback operasyonu ile 1 milyondan fazla belgesiz Meksikalı göçmenin sınır dışı edildiği 1950'lerdeki sahneleri hatırlatabilir. Bu, ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme operasyonuydu. Ayrıca, 1919'daki Yahudi ve İtalyan göçmenlere yönelik Palmer Baskınlarını da unutmamak gerekir. 

Analistler, Trump'ın planının ailelere, yerel toplulukların ekonomilerine, işverenlere ve daha fazlasına olan insani maliyetinin ülke çapında büyük yankı bulabileceğini söylüyor.

Bugün ABD'de bulunan 10,5 milyon kaçak göçmenin yaklaşık yüzde 39'u Meksika uyruklu olduğundan, bu grubun da tekrar hedef alınması muhtemel görünüyor Ayrıca diğer Orta Amerika ülkelerinden  gelen yaklaşık 2,2 milyon kaçak göçmen de hedef alınacağına kesin gözle bakılıyor. 

SINIR DIŞI EDİŞLERE TEPKİLER NASIL OLUR?

Trump'ın planladığı şekilde süreci başlatması ülkede büyük gösteri ve kolluk kuvvetlerine karşı direnişi getireceğine büyük bir olasılıkla bakılıyor. Özellikle demokrat eyaletlerde iyi organize olmuş olan Latinolar bu olabilecek olan direnişin ilk başlama noktası olabilceği değerlendiriliyor. Bununla birlikte demokratlar da her türlü muhalefete hazır şekilde bekliyorlar.

ABD EKONOMİSİ VE SINIRDIŞI ETMELER

Üst düzey politikacılar, göçmenlerin (son zamanlarda sınırı yasadışı yollardan geçenler de dahil) enflasyonu düşürmede ve ekonominin pandemiden sonra durgunluğa girmesini önlemede rol oynadığını kabul ediyor. Böylece ülkeden her yıl sınır dışı edilmesi planlanan göçmenlerin ekonomide bırakacağı yara az olmayacağı genel kabul görüyor.