Deplasman yasakları, tezahürat yasakları, falan yasaklar, filan yasaklar... Tribünler elbette ülkedeki yasalardan bağımsız değildir fakat tribünü tribün yapan bazı özgürlük alanları vardır.
Deplasman yasakları, tezahürat yasakları, falan yasaklar, filan yasaklar... Tribünler elbette ülkedeki yasalardan bağımsız değildir fakat tribünü tribün yapan bazı özgürlük alanları vardır. Misal tribünde küfür, sövgü, hakaret dışarıya oranla daha normal karşılanır çünkü tribünlerin beslendiği ruhsal kök burasıdır. Roma İmparatorluğu'ndaki gladyatör savaşlarına dayanan tribün kültürü günümüzde gittikçe yok olmakta yerini Amerika'nın hızlı tüketim kültürüne bırakmaktadır. Tribünlerin kendi içinde farklı dinamikleri vardır. Tribünlerde sınıf ayrımı, statü ayrımı yoktur. Dışarıda çok muteber bir insan tribünde o kadar muteber olmayabilir, tribünde muteber olan biri de dışarıda o kadar muteber olmayabilir. Buradaki esas kıstas takım ve tribün için emek vermektir. Tribünü dış dünyanın sahteliğinden ayıran, onu diğerlerine göre daha cazip kılan en büyük etken de bu saydığım şeylerdir.
6222 sayılı kanun çıktığından beri tribünlerimiz maalesef can çekişiyor. İnsanlar tribünlere yalnızca maç "izlemeye" geliyor. Elbette tribünde maç izlenir fakat tribünü televizyondan ayıran en önemli şey maçın içine girebilmek coşkuyu sahaya yansıtmaktır. Yıllardır kaybolmakta olan da budur.
Tribün yok olursa ne olur?
Hayata dair lezzetli olan her şeyin lezzetinin yittiği bu günlerde bir lezzet daha kaybolup yerini saman gibi çiğ bir şeye bırakır. Özünden kopan her şey gibi tribünler de tribün olmaktan çıkar, bir sinema koltuğu yığınına döner. İnsanlar tatmin olamadığı için bu sefer oynanan maç sayısı da artar ki son yıllarda bunu görüyoruz. Tribünleri anlamlı kılan "kitle" olmaktır, tribünler giderek "yığın" haline getirilmektedir. Eskiden sadece bir takım için bir araya gelen insanların yerini Instagram fenomenleri doldurmaktadır.
Ne olmalı?
Tribünlerde özgürlük alanları genişletilmeli, tribünler birer para kazanma alanı olarak görülmemeli, 10 bin kişilik stadyumları dolduramayan takımlara 30 bin kişilik stadyumlar yapılmamalı, pankart, meşale gibi materyallerin tribünlere girişine çok fazla müdahale edilmemeli.