Adana’da Berberlik yaparak hayatını kazanan Çakmak, ilk çocuklarında yaşadıkları sorunu, ikinci çocuklarında da yaşadığını belirterek; “Dört yaşındaki ilk çocuğum doğduğunda topuk kanı alınmasını ve aşı yaptırılmasını istemedik. Bundan dolayı sadece tedbir kararı koymuşlardı. 2,5 aylık bebeğimize de yaklaşık 15 gün önce çocuğa kayyum atadıklarını söylediler.”  

Sürecin bu aşamaya kadar ilerleyeceğini tahmin etmeyen aile, avukatlarına danışarak kanunda topuk kanı alınmasına dair kanunen zorunluluk olmadığını öğreniyor. Sağlık Ocağı’ndan da çağrılarak imza ve tutanak için arandığını da belirten Çakmak, “Eşim, çocukları Sağlık Ocağına kontrol için sık sık götürür. Rutin kontrollerini yaptırır. İşitme testini bile yaptırdık.”  diyerek sadece topuk kanı alınmasını istemediklerini belirtiyor. Sağlık Ocağı’ndaki doktorların da gerekli bilgileri ilettiklerini ve söylediklerini de belirten Çakmak, “Bize sadece imza atma işi kalıyor. Biz de atıyorduk.”  Sürecin nasıl ilerlediğine ilişkin de avukatları Cüneyt Bülent Şeker vasıtasıyla itiraz ettiklerini belirterek, konuyu takip ettiklerini açıkladı.

Topuk Kanı Aldırmadığı Için, 2,5 Aylık Bebeğine Kayyum Atanan Aile

Dünya Sağlık Örgütü’nün “hegemonik bir dikte ile üye ülkelere dikte ettiği bir uygulama"

Daha önce Kars’ta buna benzer bir vaka ile mahkeme bebeklerinden topuk kanı aldırmayan aileyi haklı bularak yargıda bir ilk gerçekleştirmişti. Mahkeme, İl Sağlık Müdürlüğü’nü haksız bulmuştu. Gerekçeli kararda hakim, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna hükmetmekle kalmayarak, topuk kanı taramasının Dünya Sağlık Örgütü’nün “hegemonik bir dikte ile üye ülkelere dikte ettiği bir uygulama olduğunu” söyleyerek, uzman görüşü olarak 2014'te ölen alternatif tıpçı Aidin Salih'in yazılarını göstermişti. Türk Tabipler Birliği ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası, Kars Aile Mahkemesi’nin "Çocuğun Üstün Yararını ve Halk Sağlığını Tehdit Eden Bilim Dışı Topuk Kanı Kararı" hakkında Hem İstinaf yoluna başvurdu, hem de hakimi HSK’ye şikayet etmişti. Sonuç olarak, istinaf mahkemesinin kararı bozmasıyla birlikte, dava süreci devam etmektedir ve nihai karar henüz verilmemiştir.

Bebeğin babası Murat Çakmak ekliyor ve diyor; “Anlamadan, dinlemeden sadece sarıklı olduğum için bana çıktığım programda cahil ve bilgisiz biriymişim gibi davranıldı. Topuk kanı konusunda mahkemelik olan daha başka aileler de var. Biz medyaya taşıdığımız için sadece bizim başımıza gelmiş gibi görünüyor. Biz iki çocuğumuza da aşı yaptırmama kararı aldık. Topuk kanı aldırmama hakkımızı da kullandık. Kanunda böyle bir zorunluluk olmadığına göre bu bizim yasal RET hakkımız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ