Tokat
Bir gazetenin 25 Aralık 2017 tarihli haberinde “Sevgilisini başka kadınla görünce çıldırdı” başlığıyla bir haber yayınladı. Resimde görüldüğü gibi genç kadın “sevgilisine” tokat atıyor.
Haberin başlığına bakılırsa, gazetenin “sevgili” den yana mı yoksa “kadından” yana mı olduğu pek belli olmuyor. Ama “çıldırdı” ifadesini dikkate alırsak, memnun olduğu söylenebilir. Mesela aynı gazete veya benzerleri “yılbaşı çılgınlıkları” başlıklarıyla geçtiğimiz yılbaşlarında gece âlemlerini manşetlerine taşımıştı. Muhtemelen bu sene de yılbaşında benzeri teşvik ve terviç dolu ifadelerle yayınlar yapacaktır.
“Başka bir kadınla” diyor haberde. Şimdi sormak lazım gazeteye; “başka” ifadesini kullanmakla “başkalaştırma” olmuyor mu? O “başka bir kadın” denilen bayanın bir erkekle “aşk” yaşamaya hakkı yok mu? Sizin zihni yapınıza göre bu bir “özgürlük” değil midir?
Bu gazete veya başka gazeteler bu ve benzeri haberleri manşetlerine taşımakla neyi hedeflemiş olabilirler?
İhtimalleri söyleyelim;
- Gazete genç kızın hissiyatını dikkate alarak “acımış” olabilir. Yani tokat yiyen “sevgili” bundan sonra başka bir kadınla asla bir araya gelmemelidir. Genç kadının veya kızın “sevgiliye” tam tokat atarken resimlendiğine göre “âlem-i ibret olsun” maksadı takip edilmiş olabilir.
- Gazete “başka” bir kadınla ifadesini kullanmış. Acaba bu ifadeyle “sevgili tek olmalıdır” kuralını mı ima etmek istiyor, tam anlayamadık. Veya medeni kanununda ifadesini bulan “tek eşlilik” prensibini mi hatırlatmak istiyor? Bildiğimiz kadarıyla bu husus evlilikle alakalıdır. Bu hususta bilmediğimiz yeni bir “çağdaş” tatbikat mı var acaba?
- Gazete haberinde, genç kadın “sevgilisine” tokat attıktan sonra arabanın içinde bulunan “kişiye de tepki gösterdi” şeklinde ifade kullanmaktadır. “Kişi” olarak ifade edilenin “başka bayan” olduğu anlaşılıyor. Gazete, “kişiye de” ifadesiyle; sanki o kadına tepki göstermesini çok tasvip etmiyor gibi geldi bize. Yani gazete demek istiyor ki, “sevgiline bir tokat vurdun” onun birlikte olduğu kadına tepki göstermek biraz fazla oluyor”. Bunu nereden anlıyoruz? Gazetenin “öfkeli kadın” ifadesinden bunu istidlal ediyoruz.
Sonuç olarak bu gazete ve benzeri gazetelerin yayın politikalarına bakıldığında “özgürlük” anlayışıyla sevgili edinmek hayatın tabii akışı içinde “olabilir”. Hatta olmalıdır…
Bir kadının tek “sevgiliyle” iktifa etmesi sıkıcı olmalıdır bu gazete ve benzeri gazetelere göre. Veya bir erkeğin “sevgili” olarak bir kadınla yetinmesi de aynı minvaldedir.
Öyleyse bu “tokatlama” vakasının gazetede yer almasının anlamı nedir?
Sizce nedir?