Ticaret Bakanlığı, motorlu kara taşıtları piyasasında aşırı fiyat artışlarını engellemek amacıyla 16 Ağustos 2022'de yürürlüğe giren ve olumlu sonuçlar veren "6 ay-6 bin kilometre" düzenlemesinin 1 Ocak 2025'e kadar uzatıldığını açıkladı. Açıklamada, pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira, son 1 yılda ise otomobil bayileri ve galerilere yaklaşık 17 milyon lira idari para cezası kesildiği belirtildi. Aynı düzenlemelerin motosikletler için de geçerli olduğu bildirildi. İkinci el araçların, üretici veya distribütör tarafından belirlenen güncel satış fiyatının üzerinde ilan edilmesinin yasaklandığı, bu kurala uymayanlara Ticaret Bakanlığı tarafından son 1 yılda yaklaşık 90 milyon lira ceza kesildiği ifade edildi.

Ayrıca, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti yapan yetkili bayilerin, tüketicinin bu araçlara ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması yasaklandı. Bu kurala uymayan bayilere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından yaklaşık 294 milyon lira, son 1 yılda ise yaklaşık 219 milyon lira ceza kesildiği ve bu bayilerin ikinci el motorlu taşıt ticareti yetki belgelerinin iptal edilerek 1 yıl boyunca ticaret yapmalarının engellendiği belirtildi.

Açıklamada, konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan emlak işletmelerine son 1 yıl içinde yaklaşık 89 milyon lira ceza uygulandığı ve otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde yetki belgesi almadan faaliyet gösteren işletmelere yaklaşık 75 milyon lira, son 1 yılda ise yaklaşık 72 milyon lira ceza kesildiği bildirildi.

Ticaret Bakanlığı'nın 81 ilde fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerinin aralıksız sürdüğü belirtilen açıklamada, 2023 Temmuz'dan itibaren 81 ilde toplam 36 bin 59 işletme ve 261 bin 653 ürün, uygulamanın başladığı tarihten itibaren ise 89 bin 376 firma ve 567 bin 455 ürün denetlendiği kaydedildi. Yapılan denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar 286 milyon lira, son 1 yılda ise fahiş fiyat artışlarından dolayı 155 milyon lira ceza kesildiği ifade edildi.

Başta gıda sektörü olmak üzere toplamda 286 milyon lira, otomotiv sektörüne 457 milyon lira, emlak sektörüne 121 milyon lira ve kuyum sektörüne 25 milyon lira olmak üzere toplam 889 milyon lira ceza uygulandığı belirtildi. 29 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezaların artırıldığı ve stokçuluk yaptığı tespit edilenlerin iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılmasının mümkün hale getirildiği vurgulandı.

Ticaret Bakanlığı, ticari hayattaki adil rekabet ortamını koruyarak istikrarlı ve rekabetçi bir büyüme sağlanacağını belirterek, 81 ilde denetimlere aralıksız devam edileceğini ve gerekirse ilave tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Kaynak: İHA