Bakanlıktan yapılan açıklamada, dijitalleşmeyle birlikte tüketici davranışlarının hızla değiştiği, çevrim içi alışverişin giderek arttığı vurgulandı. Bu süreçte, özellikle mesafeli sözleşmelerin tüketicilere ürünü deneme, görme veya inceleme imkânı sunmaması nedeniyle daha fazla korunmaya ihtiyaç duydukları ifade edildi.

Açıklamada, "Sözleşmenin zayıf tarafı olan tüketiciyi koruyabilmek için en temel hak olan cayma hakkının yanı sıra tüketicilerin sipariş öncesi bilgilendirilmeleri ve sözleşmenin ifası gibi hususların yasal düzenlemelerle güvence altına alındığı" kaydedildi.

Tüketici şikayetlerinin yoğunlaştığı alanlarda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde resen ya da başvurular üzerine inceleme ve denetimlerin sürdürüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çalışmalarımız neticesinde, cayma hakkı kullanımında bedel iadelerinin hiç yapılmaması ya da yasal süre içinde yapılmaması kapsamında, 2024 yılının Ekim ayında başlatılan ve aynı yıl içinde tamamlanan inceleme ve denetimler neticesinde, 18 firmaya toplam 40,3 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bununla birlikte 2025 yılının ilk üç ayında tüketicilerin elektronik ticaret sektöründe taraf oldukları mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak yapılan inceleme ve denetimler kapsamında ise 49 firmaya toplam 53,4 milyon lira idari para cezası uygulanmış olup, halihazırda 19 firma nezdinde denetimler devam etmektedir. Böylece, son 6 ayda e-ticaret denetimlerinde 67 firmaya 93,7 milyon lira idari para cezası uygulanmış oldu."

Kaynak: Haber Merkezi