Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘Kayseri İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’na katıldı. Bakan Bolat, Kayseri’de önemli açıklamalarda bulundu.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un açılış konuşması ile başlayan toplantıya, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, AK Parti Kırşehir Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Necmettin Erkan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Vali Yardımcıları, İlçe Belediye Başkanları, oda başkanları, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş insanları ve basın mensupları katıldı.

Temmuz ayı dış ihracat, ithalat, dış ticaret açığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranı gibi rakamları açıklamak üzere Kayseri’ye gelen Bakan Ömer Bolat, bir sanayi ve ticaret şehri olduğu için Kayseri’yi tercih ettiğini belirtti.

“Tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunun kırıldığını ve geçen yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,8’lik bir aylık artış sağlandığını açıkladı. Bakan Bolat:

“Ekonomimiz, 2024 yılında orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda olumlu sonuçlar kaydetmeye devam ediyor. Gerek ilk çeyrek büyüme rakamı olan yüzde 5,7 ile ve ilk yarıyıl dış ticaret rakamları, yine Mayıs ayı itibariyle ilk 5 ayı kapsayan istihdam rakamları sevindiricidir. Bu gelişmelerin olumlu yönde seyrettiğini göstermektedir. Tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat rekorunu kırmış olmamızdan dolayı iftihar ediyorum. Geçen yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,8’lik bir aylık artış sağladık. Geçen yıl 19 milyar 800 milyon dolardı. Böylece bir ayda 2.7 milyar dolar artış sağladık. İhracatçılarımı yürekten tebrik ediyoruz. Yine çok önemli bir rekor haberi daha son 12 ayın ihracat toplamı 261 buçuk milyar dolar oldu. En son Aralık ayında 255.4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştık. Mayıs ayında 260.1 milyar dolara ulaşmıştık. Geçen ay 9 günlük bayram tatili ve takvim etkisi nedeniyle ihracatımızda ve ithalatımızda az da olsa gerileme oldu. Ancak Temmuz ayında o farkı kapattık ve artıya geçtik. Tam 261 buçuk milyar dolara ulaştık. Bu şu demek; son 1 yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3,4 oranında arttı. Son 1 yılda 8.7 milyar dolar net bir artış sağlanmıştır. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Yılsonuna kaldı 5 ay. Hesaplarımıza göre inşallah uluslararası anlamda yeni gerilimler, bir savaş durumu ya da Türkiye için önemli Pazar alanlarının olduğu bölgelerde bir aksilik yaşanmazsa, kumbara gibi biriktirerek, inşallah 267 milyar dolar hedefimize sadığız. Aralık ayında bu tabloyu göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Kayseri, dış ticaretteki başarısı ile Türkiye’ye örnek oldu”

Dış ticaret konusunda Kayseri’yi tebrik eden Bakan Bolat, Kayseri’nin ithalatta geçen yıl 1,6 milyar dolar olduğunu, bunun ise Kayseri’nin, dış ticarette net yüzde 222 oranında fazla veren bir şehir olduğu anlamına geldiğini ifade etti. 2024 yılının ilk 7 ayı itibariyle dış ticaret fazlı oranı yüzde 242’ye yükselen Kayseri’nin, Türkiye’ye örnek olduğunun altını çizen Bolat, “Sanayisi ile güçlü şehrimiz Kayseri, 2023 yılında 3,6 milyar dolar ihracat yaptı. Bu yıl ise ilk 7 ayda 2,1 milyar dolarla artış sağladı. Bir hizmetler şehri olan Kayseri, bu açıklamanın burada yapılmasını hak ediyordu. Bu sebeple bu açıklamayı kadim şehir Kayseri’de yapmaya karar verdik. Hem hükumet hem de Ticaret Bakanlığı olarak Kayseri’ye teşekkür ediyoruz” dedi.

Cari işlemler dengesi konusunda da açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ayrıca şunları söyledi:

“Cari açığımız geçen yıl Mayıs ayında 57 milyar dolarken Temmuz ayı cari işlemler açığı açıklandığında 20 milyar dolara düştüğünü göreceğiz. Bu rakamlar elbette bizim tahminimiz ki bizim ticari araştırmalarımızdaki tahminlerimizin pek şaşmadığını biliyorsunuz. Zira Mayıs ayında da şaşmamıştı. Aslında bu rakamları ve tahminleri verirken, siyasetçi olarak risk alıyoruz ama matematik çalıştığımız için bunları çekinmeden söyleyebiliyoruz. Peki, cari açığın düşmesi ne anlama geliyor? Daha az döviz ihtiyacı ve ülkemizin döviz biriktirmesi anlamına geliyor. Türk lirasının döviz kuru karşısında bir anda değersizleşmemesi anlamına geliyor. Türk lirası aşırı değer kaybederse bu herhalde birkaç saat içinde fiyatların aynı oranda artması anlamına gelirdi. Bunu engellemiş oluyoruz. Buna, ekonomi literatüründe kurun fiyat yapışkanlığı deniyor. Döviz rezervlerimizin birikmesi anlamına geliyor. Dış dünyada ve içeride reel sektör yatırımcıları ve mali sektör yatırımcılarının Türkiye ekonomisiyle ve Türk lirasına güvenmesi anlamına geliyor. Türkiye'ye daha fazla yatırım yapma güveni anlamına geliyor. Daha fazla üretim, daha fazla istihdam, yerli ve milli sanayinin güçlenmesi anlamına geliyor.”

“Milli gelirimizi kişi başına 20 bin dolara çıkarmamız mümkün”

Türkiye’deki şehirlerin yarısının Kayseri standartlarını yakalaması durumunda milli gelirin kişi başına 20 bin dolara çıkarılabilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Bakan Bolat, halkın refah düzeyini arttırmak için gayret edeceklerinin sözünü verdi. Kişi başına düşen geliri geçen yıl 13 bin 110 dolara çıkardıklarını vurgulayan Bakan Bolat, 2024 yılında bu rakamı 14 bin dolara çıkarmaya çalışacaklarını söyledi.

Bakan Bolat ve beraberindeki heyet, Ticaret Odası’ndaki programdan önce AK Parti ve MHP İl Başkanlıklarını ziyaret etti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Kayseri programını, İstiklal Gazetesi yazarı Meltem Suzan Zeki takip etti. Yazarımızın aktardığı bilgiye göre Bakan Bolat ve beraberindeki protokol, Cuma namazı çıkışında Kayserili vatandaşlar tarafından protesto edildi. Hamas Lideri İsmail Haniye'nin şehit edilmesi olayına tepkili olan vatandaşlar, Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret kesilmesini istediklerini bildirdiler.

Kaynak: HABER MERKEZİ