EKONOMİ

Ticaret Bakanı Bolat: 2 Mayıs'tan beri İsrail ile ticaret yapılmıyor

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail ile ticaretin durdurulması konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, bu kararın siyasi istismara konu edildiğini belirtti. Bolat, "2 Mayıs tarihinde İsrail’in ateşkesi kabul etmediğinin görülmesi üzerine ticareti durdurma kararı aldık ve Ticaret Bakanlığı olarak bu kararı uyguladık. Bu süreçte İsrail, enflasyon artışı ve mal bulamama gibi ciddi sıkıntılar yaşadı" dedi.

"İSRAİL İLE TİCARET YAPILMIYOR"

Turkuvaz Medya Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde konuşan Bakan Bolat, Türkiye'nin ekonomik verileri hakkında bilgi verdi. İsrail ile ticaretin kesilmesine dair yaptığı açıklamada ise, "Bu konu seçim döneminde siyasi istismar konusu yapılmak istendi. Hükümetimiz, saldırıların başladığı andan itibaren tutarlı bir politika izledi. 2 Mayıs itibariyle İsrail ile ticaret yapılmamaktadır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi uygulamalara karşı caydırıcı cezalar getirileceğini de vurguladı.

Bakan Bolat, "Filistinliler ile 1 milyar dolarlık, İsrail üzerinden aldıklarıyla da toplam 2 milyar dolarlık ticaretimiz vardı. Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile görüşerek ihracatı kısmen durdurmuştuk. 2 Mayıs’ta İsrail’in ateşkese yanaşmaması üzerine ticareti durdurma kararı aldık. İsrail, Türkiye'den ekonomik fiyata mal alabiliyordu ve bu karar sonrası enflasyon artışı ve mal bulamama gibi sorunlar yaşadı" şeklinde konuştu.

"İHRACAT HEDEFİ DEVAM EDİYOR"

İhracat hedeflerinin geçerliliğini koruduğunu belirten Bolat, "İsrail ile ticareti durdurduk ama ihracat hedeflerimiz aynı şekilde devam ediyor. Uzak ülkeler ve İslam ülkeleri ile ticareti geliştirme stratejimiz öncelikli durumda. AB pazarlarından yılın ikinci yarısında talep artışı bekliyoruz. Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlere yönelik ihracatımız artıyor. ABD’ye ihracatımızı artırıyoruz. 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz geçerliliğini koruyor" dedi.

Türkiye’nin 220 ülkeye 12 bin farklı ürün ihraç ettiğini söyleyen Bakan Bolat, Türkiye ekonomisini kötülemek amacıyla yapılan "ekonomik krizde", "sanayi bitti" gibi söylemlerin tamamen yalan olduğunu ifade etti.

ABD ile ticaretin arttığını vurgulayan Bolat, "Son 4 yılda Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzde 46, karşılıklı toplam ticaret yüzde 41 oranında arttı. Geçen hafta ABD'deydik ve sıcak karşılandık. Ticaret ve Yatırım Komitesi’nin Ankara’daki toplantısı ve Washington DC’deki Türk-ABD Kongresi gibi etkinliklerle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler güçleniyor" dedi.

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUKLA MÜCADELE

Son olarak, fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı yeni yasaların yolda olduğunu belirten Bolat, "81 bin işletme ve 580 bin ürün denetimi yapıldı. Geçen yıl 850 milyon lira karaborsa, stokçuluk ve fahiş fiyat cezaları kesildi. Tüketici koruma ve rekabetin korunması kanunlarında yapılacak düzenlemelerle cezalarda ciddi artışlar olacak. Amacımız ticaretin piyasa şartlarında yapılmasını ve tüketicinin alım gücünün korunmasını sağlamak" açıklamalarında bulundu.