Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen "İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi" programına katıldı ve orman yangınıyla mücadele için açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan 8 bin 500 yeni istihdam müjdesi:
"3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendisin yer aldığı 8 bin 500 kişilik yeni ekip arkadaşlarımızı, ilerleyen aylarda kendi ekiplerimize katmış olacağız"
"Kuraklığa, zararlılara ve erozyona karşı yerli türlerin kullanıldığı ağaçlandırma projelerinin yürütülmesi önemli"
Orman yangınlarına karşı, savunma hattı oluşturma çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı,
"3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendisin yer aldığı 8 bin 500 kişilik yeni ekip arkadaşlarımızı, ilerleyen aylarda kendi ekiplerimize katmış olacağız."
Teknoloji ve sanayileşmenin hayatı zorlaştırdığını ve çevre kirliliğine neden olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, sera gazı salınımının ekosistemi olumsuz etkilediğine işaret etti. 21. Yy. sonunda dünyanın 4,5 derece daha ısınacağını belirterek, gelecekte karşılaşılacak sorunlara işaret etti. Ve iklim değişikliğine oranla tarımsal üretimin de sekteye uğramasından da bahsederek,
"Yeşil Vatan'a ayrılan kaynak 200 milyar liranın üzerinde"
şeklinde konuşarak, havadaki karbon miktarının azaltılması, Ormanlar için avantaj sağlayacağını belirtti.
"Yeşil Vatan'ımıza bugünkü reel rakamlarla ayrılan kaynak, 200 milyar liranın üzerinde."
2 bin orman parkının kullanıma açılması ve 129 ekoturizm rotasının olduğunu da söyledi. Ve 2028‘e kadar bu sayıyı 200’e çıkarmayı planladıklarını açıkladı.
Orman yangınlarının yaklaşık %85’inin insan kaynaklı olduğundan da bahseden Yumaklı, yangınlar konusunda mücadele ve imkanların gelişmiş olduğunu söyledi. Türkiye’nin 27’si uçak, 105 helikopter yaklaşık 450 tona ulaştığını aktaran yumaklı;
"Pek çok ülkeyle ormancılık alanında iş birliği anlaşmaları imzalıyoruz"
"Yaklaşık 1 milyon faydalı organizmayı ormanlarımıza salıyoruz"
Karacabey, ormanları tehdit eden iklim değişikliğinin olumsuz etkisinin, birçok zararlı organizmanın sayısının artmasına neden olduğuna işaret ederek;
"Ülkemizin 54 farklı noktasında, her yıl yaklaşık 1 milyon faydalı organizmayı ormanlarımıza salarak, biyolojik olarak mücadele ediyoruz. Su kıtlığı, tüm bitkilerde olduğu gibi ağaçlarımızda da strese sebep oluyor. Ormanlarımızı sağlıklı halde tutarak, yangın ve böcek zararına karşı dirençli hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
şeklinde konuştu.