Tarayarak Okumak
Bir önceki yazımızda her kelimeyi okumanın uygun bir yaklaşım olmadığını ve buna pek gerek de olmadığını izah etmiştim.
Etkin okuma yöntemlerinin üzerinde biraz daha detaylara girelim artık. Edinmemiz gereken önemli bir yetkinlik tarayarak okumak. Burada kastettiğim genel okuma hızını çok artırmak ve metni taramayı ana okuma yöntemi yapmak değil. Hızlı okuma kursları çoğunlukla her durumda hızı artırmaya odaklanıyorlar; bana çok doğru bir yaklaşım gibi gelmiyor.
Yaptığımız okumaların önemli bir kısmı, bir şeyler arama tarzındadır. Bu tür durumlarda tarayarak okumayı kullanmak faydalı olabilir. Bir tarifini yapayım önce; sonra da kendim nerelerde kullanıyorum, örneklendireyim.
Tarayarak okumak, normal okumayla ulaşılamayacak bir hızla ve normal okumayla elde edilecek kalitenin altında bir okuma deneyimidir. Mesela her paragrafın ilk ve son cümlesini okuyarak tarama yapabilirsiniz. Ya da her sayfada en dikkat çekici birkaç cümleyi okumak da düşünülebilir. Göz atarsınız, bazı cümleleri okursunuz aradan. Bunlar ya da buna benzer tarama yaklaşımları hızınızı çok artırır. Ama doğal olarak gerçek bir okumanın sonucunu elde edemezsiniz bu yaklaşımla.
Peki ben tarayarak okumayı nerelerde kullanırım:
- Yaygın bir uzmanlığım olan bir konuda yeni bir kitabı okurken… Kitabın belki dörtte üçü benim için yeni bir bilgi içermiyor olur. Tarama yöntemi, yeni olan, dikkate değer olan yerleri belirleyip oraları detaylı okuma imkanı verir.
- Satın almak için bir kitabı incelerken.
- Tat almayı umduğum ama pek de sarmayan bir romandan vazgeçmeye de henüz razı olamamışken. Tarama moduna geçerim, kitap beni tekrar sararsa normal okumaya dönerim ileride.
- Genel geçer mesajlar üzerinde uzun paragraflar içeren bir kitabı okurken. İçindeki olası cevherleri yakalamak için tararım.
Ana fikir anlaşıldı sanırım. Kendinize uygun bir tarama modu oluşturup bunu nerelerde kullanacağınızı belirlemeniz yararlı olacaktır.