Dünya

Suriyeliler patlamamış bombalar nedeniyle risk altında

Suriye'de faaliyet gösteren bir STK'ya göre Suriyelilerin üçte ikisi patlamamış bombalar nedeniyle risk altında.

Abone Ol

İnsanlık ve Dahil Etme (HI) adlı sivil toplum kuruluşuna göre, Suriye'deki neredeyse 14 yıllık iç savaşın ardından geride kalan patlamamış mühimmatlar nedeniyle Suriyelilerin üçte ikisi yaralanma veya ölüm riskiyle karşı karşıya.

Bu durumun "tam bir felaket" olduğunu belirten HI'nin Suriye program direktörü Danila Zizi, ülkenin yaklaşık 23 milyonluk nüfusunun "15 milyondan fazlasının risk altında" olduğunu vurguladı.

SURİYE İÇ SAVAŞI HAKKINDA BİLGİLER

Suriye'deki çatışma, 2011 yılında hükümet karşıtı protestoların acımasızca bastırılmasıyla patlak verdiğinden bu yana yarım milyondan fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın ülke içinde ve dışında yerinden edilmesine neden oldu.

O tarihten bu yana Suriye’ye atılan veya yerleştirilen yaklaşık bir milyon mühimmattan, 100.000 ila 300.000’inin patlamamış olabileceği tahmin ediliyor.

Aralık ayında muhalif güçlerin Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmesinin ardından yüz binlerce Suriyeli evlerine dönerken, "kaza riskini azaltmak için acil önlemler alınması gerektiği" belirtiliyor.

Savaş sırasında tüm taraflarca kullanılan diğer mühimmatların yanı sıra Esad hükümetine ait helikopterler, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere varil bombaları da attı. Bu bombalar genellikle yakıt ve metal parçalar içeren, yönlendirilmemiş basit patlayıcı düzenekler.

Zizi, varil bombalarının bazı diğer silahlara kıyasla "patlamama oranının daha yüksek" olduğunu söyledi.

Zizi, 2019 yılında ABD destekli güçler tarafından yenilgiye uğratıldıklarında, IŞİD militanlarının da geride mühimmat bıraktığını ve bunun “aslında hiç işaretlenmemiş veya haritalandırılmamış birçok bubi tuzağı” anlamına geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'e göre, Esad'ın kaçmasından bu yana Suriye'ye bir milyondan fazla kişi geri döndü. Bunlar arasında yurt dışından dönen 280.000 mülteci de bulunuyor.

HI'ye göre, yalnızca Ocak ayında en az 85 kişinin öldüğü ve 152 kişinin yaralandığı 125 patlamamış mühimmat kazası kaydedildi.

Ölenlerin çoğunun, ailelerine bakmaya çalışan erkekler olduğu belirtiliyor. Bunlar genellikle tarlalarında çalışan çiftçiler veya hayvanlarını otlatan kişiler. Ayrıca, okul bahçelerinde ya da evlerinin yakınında oynayan çocuklar da bu kazalara kurban gitti.