Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı yıkıldı. 25 yıldır cumhurbaşkanı olan Beşar Esad’ın muhalifler tarafından devrilmesi ile Türkiye'de bulunan 2 milyon 938 bin Suriyelinin geri dönüp dönmeyeceği araştırılıyor. Haber sitelerinde yayınlanan sınır kapılarındaki insan sellerinin doğru olup olmadığı, Suriyelilerin gerçekten ülkelerine dönüp dönmeyeceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.
KAÇ BİN SURİYELİ ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki Suriyelilerin geri dönüp dönmediklerine dair bazı açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü konusundaki çalışmalara dair, "Geçici koruma altındaki Suriyelilerde bir heyecan, coşku var. Suriye’deki son duruma bakıyorlar. Suriye'de hükümet kuruluyor. Şu an her şey yeni. Gözlemliyoruz biz de. Çarşamba günü Suriyeli STK’lar ve Suriyelilere destek olan STK ile görüşeceğiz. 2024 yılında ortalama aylık 11 bin civarında gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler oluyordu. Günlük 300-350 civarında dönüş vardı. Bu gün bir hareketlilik başladı. Bu sayı 1,5 - 2 katına çıktı öğlene kadar. Bizim sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler için günlük kapasitemiz 3 bin civarındaydı. Günlük 350-400 kişi geçtiği için bu kapasite yeterliydi. Ancak geçiş sayıları artabilir bundan dolayı 15-20 bin kapasiteye çıkarttık. Yani oraya görevlendirmeler yaptık. Ticaret Bakanlığımız hazırlıklarını yaptı" dedi.
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgilere göre, Bakan Yerlikaya, son birkaç gün içinde, günlük ortalama 1.100 ila 1.150 Suriyelinin gönüllü geri dönüş yaptığını belirtti. Bu rakam daha önce günlük 200-300 kişi civarındaydı.
Bugüne kadar 737 bini aşkın Suriyelinin ülkesine döndüğünü söyleyen Yerlikaya, "Bu rakam ne kadar artarsa artsın bizim hazırlığımız her zaman olduğu gibi var. Geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili olarak biliyorsunuz adres güncellemelerini yaptık. Şu an ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 2 Milyon 936 bin. Bir basın toplantısı yapacağız. Gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler ile ilgili nasıl bir çalışma yürüttüğümüzü kamuoyu ile paylaşacağız. Suriye’de yaşananları an be an takip ediyoruz. 13 yıllık aradan sonra Suriyelilerin ülkelerine geri dönme hayallerinin olduğunu görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Birgün Gazetesi Yayın Kordinatörü Yaşar Aydın katıldığı bir programda Suriyelilerin gerçekten ülkelerine dönüp dönmeyeceği sorusuna şöyle yanıt verdi; Gidenlere baktığımızda ailenin tamamı gitmiyor. Bir önden bakalım diye gidenlerin sayısı fazla. Ancak çok yoğun bir gidişin yakın tarihte olması çok zor görünüyor. Sonuçta insani koşulların sağlanması ve ekonomik hayatın başlaması hemen bugünden ayrına başlayacak bir şey değil. Ama belli düzeyde burada çok kötü koşullarda yaşayanlar dönebilir. Ancak bu gidişlerin planlı bir şekilde yapılması gerekir.