Suriye’nin yeni yönetimi, bir gün önce 14 güvenlik gücünün etkisiz hale getirildiği kıyı bölgesinde güvenlik baskını başlattı ve saldırıdan sorumlu tutulan devrik "Beşar Esad rejiminin artıklarını" takip edeceklerini belirtti.
Tartus vilayetindeki şiddet olayları, Esad’ın Alevi mezhebine mensup birçok kişinin yaşadığı kıyı bölgesinde meydana geldi. Bu, 8 Aralık’ta Esad’ı iktidardan indirerek yeni yönetimin karşılaştığı en ölümcül meydan okuma oldu.
Devlet haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre yeni yönetimin güvenlik güçleri, Tartus’un kırsal bölgelerinde "güvenliği, istikrarı ve sivil barışı sağlamak ve Esad'ın milislerinin artıklarıyla ormanlarda ve tepelerde mücadele etmek" amacıyla operasyon başlattı.
Şii İslam’ın bir mezhebi olan Alevi azınlığı, Esad’ın iktidarında Sünni çoğunluğa sahip Suriye’de büyük bir etkiye sahipti. Esad, 13 yıl süren iç savaş boyunca rakiplerine karşı kullandığı güvenlik güçlerini ve yıllarca süren kanlı baskılarla polisin egemenliğini kullanarak muhalefeti ezdi.
Çarşamba günü Mezhebi temele dayalı gerilimleri yansıtan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Tartus’taki yerel hükümet binası önünde düzenlenen bir protestoda katılımcıların "Ey Ali!" şeklinde slogan attığı görüldü.
Bu slogan, Peygamber Muhammed'in kuzeni olan Ali ibn Ebi Talib’e atıfta bulunuyor. Ali, Müslümanlar tarafından saygı gören bir figür olmasının yanı sıra özellikle Aleviler ve Şiiler tarafından Ali ve soyunun İslam toplumuna liderlik etmesi gerektiği inancıyla yüksek saygı görüyor.
Hayat Tahrir el-Şam, sık sık dini azınlıkları koruma taahhüdünde bulunmuştu.
SANA, Tartus bölgesine komşu kıyıdaki Lazkiye bölgesinin yeni atanan valisi Muhammed Osman’ın Suriye kıyılarında toplumsal uyumu ve sivil barışı teşvik etmek amacıyla Alevi şeyhleriyle bir araya geldiğini bildirdi.
Humus protestosu Suriye Bilgi Bakanlığı "Suriye halkı arasında bölücülük yaymayı amaçlayan mezhebi içerik veya haberlerin yayılmasının veya yayınlanmasının yasaklandığını" açıkladı.
Suriye iç savaşı, Esad’ın, İran’ın müttefiki olarak Orta Doğu'nun farklı bölgelerinden Şii milisleri harekete geçirerek Sünni Müslüman çoğunluğunun egemen olduğu isyanla mücadele etmesiyle mezhebi boyutlar kazandı.
Ayrıca, Humus şehrinde de muhalefet sesleri yükselmeye başladı. Devlet medyası, çarşamba gecesi Alevi ve Şii dini topluluklarının üyeleri tarafından başlatıldığı söylenen protestolarla bağlantılı huzursuzlukların ardından polis tarafından gece sokağa çıkma yasağı getirildiğini bildirdi.
Çarşamba günü sosyal medyada paylaşılan Humus'tan gelen görüntülerde, bir grup insanın dağıldığı ve bazı kişilerin koşarak kaçtığı silah sesleri duyulduğu görüldü. Ateşi kimin açtığı netleşmedi.
Esad’ın uzun süreli Şii bölgesel müttefiki İran, son günlerde Suriye’deki gelişmeleri eleştirdi.
Pazar günü, İran’ın en yüksek dini lideri Ali Hamaney, Suriye gençliğine "Bu güvensizliği düzenleyenlere ve ortaya çıkaranlara karşı kararlı bir şekilde durmaları" çağrısında bulundu.
Hamaney "Bugün Suriye gençliğinin kaybedecek bir şeyi olmadığı için güçlü ve onurlu bir grubun Suriye’de de ortaya çıkacağı" öngörüsünde bulundu ve ülkenin güvensiz olduğunu söyledi.
Suriye’nin yeni atanan Dışişleri Bakanı Asaad Hassan al-Shibani, Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, İran’ın Suriye halkının iradesine ve Suriye’nin egemenliği ile güvenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.
"Onlara, Suriye'de kaos yaymamaları gerektiği konusunda uyarıyoruz ve son açıklamaların sonuçları konusunda onları sorumlu tutuyoruz" dedi.