DÜNYA

Suriye'de gerilim tırmanıyor! Dünya, Suriye için ne düşünüyor?

ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya, Suriye'deki saldırılara ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Ülkeler, tüm taraflara gerilimi azaltma çağrısında bulundu. Rusya, İran ve Türkiye'nin birbirleriyle yakın temas halinde olduklarını açıklarken İran'da gerekmesi durumunda askeri güç talebini değerlendireceklerini açıkladı.

Abone Ol

ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere Pazar günü, Suriye'de yancı güçlerin Beşar Esad hükümetine karşı son yılların en büyük saldırısını başlatmasıyla ilgili ortak bir açıklama yayınladı. NATO müttefiki dört ülke, gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

Ülkeler yaptıkları ortak açıklamada "daha fazla yerinden edilmeyi ve insani erişimin aksamasını önlemek için sivillerin ve altyapının korunması" için gerilimin azaltılması çağrısında bulundu

Yapılan ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Suriye'deki gelişmeleri yakından izliyoruz ve tüm taraflara gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca yerinden edilmeler ve insani yardım erişiminin kesilmesini önlemek için sivil halkın ve altyapının korunmasını önemle talep ediyoruz. Mevcut tırmanış, çatışmaya Suriye liderliğinde, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak bir siyasi çözüm bulunmasının acil gerekliliğini bir kez daha vurgulamaktadır."

BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı karar nedir?

BM Güvenlik Konseyi'nin 2015 yılında kabul ettiği 2254 sayılı kararında, Suriye'deki çatışmanın sona erdirilmesi için Suriye'de tüm tarafların katılımıyla yeni bir anayasa ve serbest, adil seçimlerin yapılmasını içeren siyasi bir geçiş süreci önerilirken, "terörle mücadele" önlemleri de yer alıyor.

ABD: 'GERGİNLİĞİN AZALTILDIĞINI' GÖRMEK İSTERİZ,

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller,, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için de “Esad, ellerinde Suriye’deki masum sivillerin, kendi halkının kanı olan acımasız bir diktatördür. Sonuç olarak, görmek istediğimiz şey ileriye dönük bir siyasi süreçtir, ancak Suriye halkının liderlerinin kim olduğunu belirleyebileceği bir süreç.” dedi.

Suriye ordusu ve karşıt silahlı gruplar arasında 27 Kasım’dan bu yana süren çatışmalar hakkında Miller, “Görmek istediğimiz şey, gerginliğin azaltılması, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasıdır, ancak genel politikamız aynı. Bu iç savaşı kesin olarak herkes için sona erdirecek ciddi ve güvenilir bir siyasi süreç görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

RUSYA: TÜRKİYE İLE YAKIN TEMASTAYIZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye devletine karşı başlatılan “terörist saldırganlığın” bir an önce durması gerektiğini söyledi.  Suriye'ye yönelik desteklerini her fırsatta dile getiren Rusya, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'deki gelişmeler konusunda 'yakın temas halinde' olduğunu açıkladı. Rus Sözcü, "Üç garantör ülkenin dışişleri bakanları - Rusya, İran ve Türkiye - birbirleriyle yakın temas halindeler" dedi.

İRAN: ASKERİ GÜÇ TALEBİNİ DEĞERLENDİRİRİZ

Suriye'de yaşanan karışıklığa karşı İran, Beşar Esad'ı desteklediklerini açıklamıştı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Bugün Şam’a giderek İran’ın mesajını  hükümetine ileteceğim. Suriye ordusuna ve hükümetine olan kararlı desteğimiz devam ediyor. Suriye ordusu, geçmişte olduğu gibi bir kez daha zafer kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Askeri destek mesajında da bulunan Arakçi, "Eğer Suriye hükümeti İran'dan askeri güç talebinde bulunursa, bu talebi değerlendireceğiz. Suriye'deki durumu sakinleştirmek ve kalıcı bir çözüm için fırsat oluşturmak adına hazırlıklarımız var” dedi.

SURİYE'DE NE OLDU?

Çarşamba günü Suriyeli muhalif militanlar, "Askeri Operasyonlar Komutanlığı" adı altında yeni bir koalisyon oluşturarak, köyleri hızla geçip ülkenin ikinci büyük kenti Halep'e ulaştı. Cumartesi günü Halep'in büyük bölümünde ilerleme kaydeden militanlar, kentin havaalanının kontrolünü ele geçirdi ve saldırılarını yakınlardaki bir vilayete kadar genişletti.