Dünya

Suriye ordusuna binlerce kişi katılım sağladı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, yeni kurulan ordunun binlerce kişi tarafından desteklendiğini söyledi.

Abone Ol

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, pazartesi günü yayınlanan bir röportajda Beşşar Esad'ın devrilmesi ve ordusunun dağıtılmasının ardından "binlerce" kişinin ülkenin yeni ordusuna katıldığını söyledi.

Şara, "Suriye'de zorunlu askerliği dayatmadım. Bunun yerine gönüllü asker alımını tercih ettim ve bugün binlerce kişi yeni Suriye ordusuna katılıyor" dedi. Şara bu açıklamayı, İngiliz lider Tony Blair'in eski sözcüsü Alastair Campbell ve eski Muhafazakar bakan Rory Stewart'ın sunduğu "The Rest is Politics" podcast'inde yaptı.

Uzun süredir iktidarda olan Beşşar Esad'ın Aralık ayında devrilmesinin ardından Suriye makamları, eski ordu ve güvenlik birimlerini feshetti ve devrik hükümet altında görev yapan personelin statülerini çözmek için merkezler kurdu.

Suriye iç savaşının ilk yıllarında, uzmanlar, kayıplar, firarlar ve asker kaçaklarının birleşimi nedeniyle ordunun 300.000 kişilik gücünün yaklaşık yarısını kaybettiğini söyledi.

Ordu, Esad müttefikleri Rusya ve İran'ın yanı sıra Lübnan'daki Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli grupların savaşçıları tarafından desteklendi.

Ancak bu destek zayıfladıkça ordu, Şara'nın grubu "Heyet Tahrir el-Şam" (HTŞ) önderliğindeki Kasım ayındaki silahlı muhalefet ilerlemesi karşısında fiilen çöktü.

ÇOK SAYIDA SURİYELİ GENÇ ZORUNLU ASKERLİKTEN KAÇTI

Geçen ay geçici devlet başkanı olarak atanan Şara, "çok sayıda gencin" zorunlu askerlikten kaçmak için Suriye'den kaçtığını belirtti.

Şara, İngilizceye çevrilen röportajda "Şu anda savunma bakanlığına yeniden katılan çok sayıda firari eski subay var" diye ekledi.

Suriye'nin yeni makamları, ülkede faaliyet gösteren silahlı grupların ulusal orduya entegre olacağını, güvenliğin hala kırılgan olduğu bir dönemde açıkladı.

Şara, ülkeleri Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmaya çağırırken bu önlemlerin "önceki rejime, sistematik suçları sırasında uygulandığını" belirtti.

"Artık rejimi ve hapishanelerini ortadan kaldırdığımıza göre, bu yaptırımlar kaldırılmalı çünkü rejimin düşmesinden sonra bunları haklı çıkaracak bir durum yok" dedi.

Suriye'deki çatışma, 2011'de Esad'ın hükümet karşıtı protestoları şiddetle bastırmasının ardından patlak verdi ve 500.000'den fazla kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına neden olan karmaşık bir çatışmaya yol açtı.

Şara, Suriye'nin "büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve bunun doğrudan çözümlerinden birinin ekonomik kalkınma olduğunu" söyledi.

"Şu anda odaklandığımız şey bu. Ekonomik büyüme olmadan istikrar olmaz ve istikrar olmadan kaos ve güvensizliği besleyen bir ortam yaratma riskiyle karşı karşıya kalırız" diye ekledi.