Dünya

Suriye lideri, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdi

Suriye'nin geçici cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa, Suudi Arabistan'a giderek üst düzey liderler ile resmi temaslar da bulundu.

Abone Ol

ZİYARETE AİT DETAYLAR

Suriye'nin geçici cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa, Pazar günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştükten sonra Suudi Arabistan'ın savaştan harap olmuş ülkesini destekleme konusunda "samimi bir arzusu" olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani'ye eşlik eden el-Şaraa, Riyad'a varışında Suudi yetkililer tarafından karşılandı. Devlet televizyonu al-Ekhbariya'nın görüntüleri bunu gösterdi.

El-Şaraa daha sonra resmi Suudi haber ajansına göre, MBS olarak bilinen Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından kabul edildi.

TARAFLARDAN YAPILAN AÇIKLAMALAR

Şaraa, Telegram'da yayınlanan bir açıklamada "Uzun bir toplantı yaptık ve bu toplantıda Suriye'nin geleceğini inşa etmesini destekleme konusunda samimi bir arzu hissettik ve duyduk" ifadelerini kullandı.

Resmi Suudi haber ajansı SPA, MBS ve el-Şaraa'nın "kardeş Suriye'nin güvenliği ve istikrarını desteklemenin yollarını" ve "ikili ilişkileri güçlendirmenin yollarını" görüştüğünü bildirdi.

Aralık ayında Beşar Esad'ın devrilmesine öncülük eden grubun lideri olan el-Şaraa, çarşamba günü Suriye'nin geçici cumhurbaşkanı olarak atandı.

Suudi Kral Selman ve MBS, resmi ataması dolayısıyla el-Şaraa'yı kutlayan ilk isimler arasında yer aldı.

Suriye makamları, savaştan harap olmuş ülkelerinin yeniden inşasını finanse etmek ve ekonomisini canlandırmak için Körfez ülkelerine güveniyor.

SURİYE'NİN ARABİSTAN'DAN BEKLENTİSİ

El-Şaraa, geçen aralık ayında Al Arabiya'ya verdiği bir röportajda Krallığın Suriye'nin geleceğinde "kesinlikle önemli bir rol oynayacağını" söylemiş ve "büyük bir yatırım fırsatı" olduğunu vurgulamıştı.

El-Şaraa, Al Arabiya'ya babasının çalıştığı Suudi Arabistan'da doğduğunu ve hayatının ilk yedi yılını bu Körfez ülkesinde geçirdiğini söyledi.

Suriye, ekonomisini çökerten uluslararası yaptırımların kaldırılması için baskı yapıyor.

Yaptırımlar, 1979'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'yi "teröre destek veren devlet" olarak nitelendirmesiyle başladı, ancak 2011'de Esad'ın hükümet karşıtı protestoları bastırması ve iç savaşı tetiklemesi üzerine Washington ve diğer Batılı güçler tarafından önemli ölçüde artırıldı.

ARABİSTAN'IN SURİYE'YE YAPTIĞI ZİYARET

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı geçen ay Şam'ı ziyaret etti ve kısıtlamalara son verilmesini sağlamaya yardımcı olma sözü verdi.

Prens Faisal bin Farhan, ziyareti sırasında Riyad'ın "ABD veya Avrupa Birliği gibi ilgili tüm ülkelerle aktif bir diyalog içinde olduğunu ve olumlu mesajlar aldıklarını" söyledi.

Yeni Suriye makamları, Esad'ın devrilmesinden bu yana istikrarlı bir diplomatik ziyaretçi akınına uğradı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad es-Sani, Perşembe günü Şam'da yaptığı açıklamada, "istikrarı pekiştirmek ve yeniden inşa, kalkınma ve refah projelerini ilerletmek için" Suriye toplumunun "tüm kesimlerini temsil eden bir hükümet kurulmasının acil ihtiyaç olduğunu" vurguladı.