Sudan ordusundan bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada, ordunun şehir merkezindeki havalimanını tamamen güvenlik altına aldığını belirtti. Yetkili, medyaya açıklama yapma yetkisi olmadığı için isminin gizli tutulmasını istedi.
Sudan ordusu, Nisan 2023’ten bu yana RSF ile çatışıyor. Geçtiğimiz cuma günü başkanlık sarayını ele geçiren ordu, büyük bir zafer kazanmıştı. Bu zaferin ardından, merkezi Hartum’da hızla ilerleyen askerler, savaşın başlarında RSF’nin ele geçirdiği devlet kurumlarını kontrol altına aldıktan sonra güneye yöneldi.
Kaynağa göre ordu, şu anda başkentin güneyinde stratejik öneme sahip Cebel Auliya bölgesini kuzey, güney ve doğudan kuşatmış durumda. Yetkili, “Tüm cephelerde ilerleme istikrarlı bir şekilde sürüyor” dedi.
Beyaz Nil’in üzerinden geçen Cebel Auliya Köprüsü, şehir merkezinin güneyinde RSF’nin kontrolündeki tek geçiş noktası olmayı sürdürüyor. Bu köprü, RSF’yi batıdaki Darfur bölgesindeki kalelerine bağlayan kritik bir hat olarak görülüyor.
Kent genelinde görgü tanıkları ve aktivistler, RSF savaşçılarının daha önce kontrol ettikleri mahallelerden çekilerek Cebel Auliya yönüne doğru ilerlediğini bildirdi.
RSF BÖLGELERİNDEN GERÇEKLEŞEN TAHLİYELER
Nisan 2023'ten bu yana devam eden savaş, on binlerce insanın ölümüne 12 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine ve dünyanın en büyük açlık ve göç krizlerinden birine yol açtı.
Çatışmalar nedeniyle Hartum büyük ölçüde harabeye döndü. Birleşmiş Milletler’e göre, 3,5 milyondan fazla insan başkenti terk etmek zorunda kaldı ve birçok mahalle neredeyse tamamen boşaldı.
Ayrılma imkânı olmayan ya da ayrılmayı reddeden milyonlarca kişi ise açlık, insan hakları ihlalleri ve her iki tarafın da gerçekleştirdiği rastgele bombardımanlarla karşı karşıya kaldı.
İki tıbbi kaynak, RSF’nin savaşın başından beri yaralı savaşçılarını tedavi etmek için kullandığı havalimanının güneyindeki Tamayoz Hastanesi’ni tahliye ettiğini AFP’ye doğruladı.
Hartum’un Sahafa Mahallesi sakinlerinden Osama Abdel Kader, “Dün geceden beri bölge RSF unsurlarından tamamen boşalmış durumda” dedi.
Başkentin Güney Kuşağı (South Belt) bölgesinde ise aktivistlerin savaşın en ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirttiği yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Bölgedeki sakinlerden İsa Hüseyin, “RSF, Pazar gününden bu yana sokaklarda daha az görülüyor” dedi.
“Dün, yedi RSF aracının mobilyalar ve aileler taşıyarak Cebel Auliya yönüne doğru ilerlediğini gördüm”
Savaşın başlamasından bu yana RSF, yağma yapmak ve halkın evlerine el koymakla suçlandı. İnsan hakları örgütleri, RSF'nin sistematik cinsel şiddet ve diğer insan hakları ihlallerine karıştığını belgeledi.
Aylardır aldığı yenilgilerin ardından Sudan ordusu geçen yılın sonlarında üstünlük sağlamaya başladı ve Orta Sudan’daki birçok bölgeyi ele geçirdikten sonra başkentin neredeyse tamamını geri aldı.