Ramazan ayının ardından başlayan Şevval ayı, İslam dünyası için ok kıymetlidir. Şevval ayı denildiğinde akla öncelikle ‘6 gün orucu’ gelse de bu mübarek ayda mutlaka kılınması gereken bir namaz bulunuyor. Uteka Namazı yalnızca Şevval ayında kılınabiliyor. Peki, Şevval ayı namazı uteka nasıl kılınır?
Uteka namazı ne anlama gelir?
Uteka, İslam’da bazı mezhepler tarafından tanınan özel bir namazı ifade eder. Şevval ayında kılınan bu nafile namaz, kişinin Allah’a yönelerek içten bir dua ve teslimiyetle ibadet etmesini sağlar. Günlük beş vakit namazdan farklı olarak kılınan bu namazın pek çok sevabı olduğuna inanılır.
Uteka namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir?
Uteka namazı 8 rekat olarak kılınır. Uteka namazını eda etmek isteyen kişi, "Niyet ettim Allah rızası için uteka namazı kılmaya" şeklinde niyet eder. Namaz, gündüz saatlerinde kılınıyorsa 4 rekatta bir selam verilerek, gece ise 2 rekatta bir selamla kılınır. Her bir rekatın içerisinde Fatiha Suresi'nin ardından 15 defa İhlas Suresi okunur.
Uteka namazı tamamlandıktan sonra:
70 kere "Sübhânellâh",
Ardından 70 kere "Allahümme Salli Alâ Seyyidina Muhammedin ve Alâ Âli Seyyidina Muhammed" şeklinde salavat getirilir.
Bu tesbihatın ardından kişi içinden geçen dilekler için dua eder.
Uteka namazının faziletleri nelerdir?
Bu ibadetin kıymetine dair Enes (Radıyallahu Anh)'dan rivayet edilen hadis-i şerif şöyledir:
“Her kim Şevval ayı içerisinde gece veya gündüz 8 rekat kılar, her rekatında Fatiha Suresi'nden sonra 15 kere İhlas Suresi okur, namazını bitirince 70 kere 'Sübhânellâh' der, sonra 70 kere de bana salevât okursa (Allahümme Salli Ale Seyyidina Muhammedivveale Ali Seyyidina Muhammed), beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala adına yemin ederim ki Allah-u Te'ala o kişi için kalbine hikmet pınarları akıtır ve dilini hikmetle konuşturur, ayrıca Allah-u Te'ala ona dünyanın derdini ve devasını (başına gelen şeylerden nasıl kurtulacağını) gösterir.
Yine beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki, her kim bu namazı tarif edildiği üzere kılarsa namazın son secdesinden başını kaldırmadan Allah-u Te'ala onun günahlarını bağışlar, öldüğünde ise affedilmiş bir şehid olarak vefat eder. Hangi bir kul bu namazı seferdeyken kılarsa Allah-u Te'ala mutlaka ona istediği yere gidip gelmeyi kolay eder. Bu kulun borcu varsa Allah-u Te'ala borcunu ödettirir ve Allah-u Te'ala'dan bir isteği varsa onu yerine getirir.
Beni hak ile peygamber olarak gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki, hangi bir kul bu namazı kılarsa okuduğu her ayet-i kerimeye ve her harfine mukabil olarak Allah-u Te'ala kendisine cennette bir mahrefe verir."
Bunun üzerine: "Ya Rasulellah! Mahrefe de nedir?" diye sual edilince:
"Cennetteki bahçelerdir ki, ağaçlarından bir ağacın altında atlı süvari 100 yıl dolaşır da o ağacı(n kapladığı alanı gezmeyi) bitiremez."