Ege Denizi'nde, 1-4 Şubat'ta en küçüğü 1,3 ila en büyüğü 4,8 olan 100'ün üzerinde sarsıntı tespit edildi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son iki günde meydana gelen peş peşe depremlerin Santorini Yanardağı ile ilişkili olduğunu belirtti. Peki “Santorini yanardağı aktif mi? Santorini yanardağı patlarsa ne olur? Santorini yanardağ patlarsa Türkiye etkilenir mi?” İşte detaylar!
SANTORİNİ YANARDAĞ AKTİF Mİ?
Santorini yanardağ aktiftir. İşte santorini yanardağ hakkında bilinenler şu şekildedir; Santorini yanardağı, Yunanistan'ın güneydoğusunda, Ege Denizi'nde bulunan Santorini Adası’nda yer alır. Ege Adaları'nın güneyinde yer alan bu yanardağ, Hellenik Volkanik Yayının bir parçasıdır ve aktif bir yanardağdır.
SANTORİNİ YANARDAĞ PATLARSA TÜRKİYE’DE NE OLUR?
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasına yönelik açıklama yaptı. Prof. Dr. Ercan, bu deprem fırtınasının kökeninin tamamen denizin içindeki yanardağa bağlı olduğunu söyledi. Santorini Yanardağı ile ilişkili bir deprem fırtınası yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200 santigrat derece sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yüksek basınçla yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200 santigrat derece sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor" dedi.
Ercan, "Herkes bunun sonucunda ne olacak diye merak ediyor. Bunun sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı patlama gerçekleşebilir. Bu patlama etkin olur. Deprem üretimi de olabilir. Bu üretim de 5 ile 7 arasında sarsıntıya da neden olabilir. Depremle birlikte süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar bütün Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan kıyılarını ve Türkiye kıyılarını da etkileyebilir" şeklinde konuştu.
Artan sismik hareketlilikten dolayı Santorini Adası'ndaki tahliye işlemleri devam ediyor. Şimdilik Türkiye kıyıları için doğrudan bir tehdit oluşturan bir durum bulunmasa da, uzmanlar gelişmeleri dikkatle takip ediyor.
SANTORİNİ EN SON NE ZAMAN PATLADI?
Santorini Yanardağı M.Ö 1600'lerde patladı. Bu patlamadan dolayı da Antik Minos Uygarlığı sona erdi. Tarihi kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği görüldü.
Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişi öldüğü kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği, 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığı hesaba katıldığında son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite yüzünden tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği düşünülüyor. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.