Kremlin, salı günü yaptığı açıklamada İran ile ABD arasında olası bir nükleer anlaşma kapsamında Rusya’nın İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarını devralmaya hazır olup olmadığı sorusuna yanıt vermekten kaçındı.
The Guardian gazetesi, Tahran’ın, Washington’un İran’ın nükleer programını sınırlamak amacıyla uranyum stoklarının Rusya gibi üçüncü bir ülkeye aktarılması yönündeki teklifini reddetmesinin beklendiğini bildirdi.
Günlük basın toplantısında, Rusya'nın İran’ın uranyum rezervlerini kabul edip etmeyeceği ve bu konunun Moskova ile görüşülüp görüşülmediği sorulduğunda, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu soruyu yanıtsız bırakacağım” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran’ın “nükleer silaha sahip olmaya oldukça yakın” olduğunu söylemiş ve bir anlaşmaya varılmadığı takdirde İran’ı bombalamakla tehdit etmişti. İran ise nükleer silah peşinde olduğu iddialarını reddediyor.
İRAN - RUSYA İLİŞKİLERİ
Ocak ayında İran’la stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Rusya, Tahran’ın barışçıl nükleer enerji hakkına sahip olduğunu savunuyor ve İran’a karşı askeri güç kullanılmasının yasadışı ve kabul edilemez olacağını belirtiyor.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi'nin bu hafta Rusya’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaret, İran ile Batı arasındaki on yıllardır süren nükleer anlaşmazlığı çözmek amacıyla Tahran ile Washington arasında yapılacak ikinci tur görüşmeler öncesine denk geliyor.
Arakçi, Cumartesi günü Umman’da ABD’nin temsilcisi Steve Witkoff ile dolaylı görüşmeler yaptı. Her iki taraf da görüşmeleri “olumlu” olarak değerlendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün devlet medyasına verdiği bilgiye göre, ikinci tur görüşmeler Cumartesi günü Maskat’ta yapılacak.
Donald Trump, 2017–2021 dönemindeki başkanlığı sırasında, İran ile Rusya’nın da dahil olduğu büyük güçler arasında imzalanan ve İran’ın nükleer faaliyetlerine ciddi kısıtlamalar getiren 2015 tarihli nükleer anlaşmadan ABD’yi çekmişti.
Trump’ın 2018’de anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının ardından İran, anlaşmanın zenginleştirme sınırlarını ihlal etmiş ve sivil enerji programı için gerekli miktarın çok üzerinde uranyum üretmişti.
Batılı yetkililer, İran’ın iddialarının aksine nükleer silah elde etmesi halinde bölgesel bir silahlanma yarışının başlayabileceğinden endişe ediyor.