Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Rusya'nın Batı'ya kapanmadığını ve Çin ve Kuzey Kore ile ittifak yapmadığını belirtti. Lavrov, “Gözlerimizin önünde, modern dünyanın kültürel ve medeniyetsel çeşitliliğini yansıtacak, her halkın haklarını güvence altına alacak daha eşitlikçi, çok merkezli bir dünya düzeni sisteminin oluşmasıyla bağlantılı olarak uluslararası ilişkilerde derin bir dönüşüm yaşanıyor. Adil bir gelecek için hepimizin paylaştığı vizyonu ancak saflara katılarak gerçekten etkili bir şekilde ilerletebiliriz” dedi.

Batı’ya Açık Kapı

Lavrov, Batılı ülkelerin adil olmayan politikalar yürüttüğünü savunarak, Batı'nın ekonomi, finans ve ticaret alanlarında aldığı kararların BM Şartı'nın temel ilkelerine uymadığını vurguladı. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere çok taraflı kurumlarda reform yapılması gerektiğini ve küresel ekonominin pandemi sonrası toparlanması konusunda benzer yaklaşımlara sahip olduklarını ifade etti.

“İttifakın Parçası Değiliz”

Lavrov, Rusya'nın Çin veya Kuzey Kore ile herhangi bir ittifakın parçası olmadığını belirterek, Batılı ülkelerin "nükleer kozu oynama" girişimlerine karşı çıktıklarını söyledi. Moskova'nın kendisini Batı'ya karşı kapatmadığını, ancak Batı'nın mevcut davranışlarıyla çatışmanın devam edeceğini anlaması gerektiğini dile getirdi.

Lavrov, Fidan'la İkili İlişkileri Görüştü

Toplantı öncesinde Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik iş birliği konuları ele alındı. Rus tarafı, mevcut sorunların çözümü ve bağların genişletilmesi amacıyla temasların sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Orta Doğu ve Kafkasya'daki durum ve uluslararası gündemin ana konuları da tartışıldı.

BRICS'ten İsrail'e Kınama

BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yayınlanan ortak bildiride, İsrail'in Gazze’deki saldırıları kınandı. Bildiride, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivil nüfusa insani yardımın derhal ulaştırılması çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Filistin halkını topraklarından zorla çıkarmayı amaçlayan girişimlerin reddedildiği belirtildi. Ortak bildiride, BRICS ülkelerinin Ukrayna sorununun çözümüne dair arabuluculuk tekliflerinin memnuniyetle karşılandığı da ifade edildi.

Kaynak: İHA