Rusya Yasal İşlemler Yayını'nda yer alan bilgilere göre, Putin'in imzaladığı yasada herhangi bir terör örgütünün adı geçmiyor.
Bu yasa, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının beyanı üzerine, mahkeme kararıyla terör listesine alınanlar da dahil olmak üzere, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerine getirilen yasakların geçici olarak askıya alınmasını mümkün kılıyor.
Yasanın gerekçesinde, bir örgütün terör listesine dahil edilmesinin ardından, terörü teşvik eden veya destekleyen faaliyetlerini durdurabileceği belirtiliyor. Bu bağlamda, böyle bir örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının mevcut yasalarda yer almadığı için bu düzenlemenin gerekliliği vurgulanmış.
Rusya'da Taliban'ın terör listesinden çıkarılması için hazırlanan bu yasanın, ileride Suriye'deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) için de benzer bir durum yaratabileceği yorumları yapılıyor.
Yasa, kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu tarafından onaylandı.
RUSYA-TALİBAN İLİŞKİLERİ
Rusya'nın Taliban ile olan ilişkileri, 2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi tarafından terör örgütleri listesine dahil edilmesiyle başlamıştı.
Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, 27 Mayıs'ta Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarma teklifinde bulunduğunu duyurmuştu.
Afganistan geçici hükümeti, Rusya'nın bu girişimini olumlu karşılamıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban'ın Afganistan'daki "gerçek iktidar" olduğunu belirtmişti. Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.