GENEL

Prof. Dr. Naci Görür açık açık uyardı! "6-7 büyüklüğünde deprem bekliyoruz"

Türkiye’nin deprem gerçeğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli-Pülümür’de 6-7 büyüklüğünde deprem beklendiği konusunda uyarırken Bingöl Karlıova ile Erzincan arasındaki Yedisu Fayı'na dikkat çekti.

Abone Ol

Kahramanmaraş depremlerini aylar önceden bilen deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TGRT Haber canlı yayınında Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki 4.1'lik depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Görür Görür Yedisu Fayı'na dikkat çekerken Marmara bölgesinde de deprem beklendiğinin altını çizerek İstanbul’un depreme hazır olmadığını ifade etti.

Tunceli Pülümür’de dün meydana gelen depremi hatırlatan Görür, esas büyük depremin yolda olduğunu söyledi.  

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİ

Naci Görür, “Bingöl Karlıova ile Erzincan arasında Yedisu fayı dediğimiz o fayın kırılması. Çünkü o fay en son 1784’te bir deprem üretmiş 7 kusürlük ve o günden bu güne deprem üretmemiş.

Dolayısıyla Tunceli-Pülümür bölgesinde de bekliyoruz. Olacağını düşündüğümüz depremler 6 ve 7’ler mertebesinde deprem. Onun altındakileri bu tanım içerisine koymuyoruz. Bunlar olabilir ama asıl mekanizmanın beklediği daha çok 6 ve 7 mertebesinde olan depremdir” ifadelerini kullandı.

ADANA VE ÇEVRESİ İÇİN DEPREM UYARISI YAPTI

Adana ve çevre için de deprem uyarında bulunan Prof. Dr. Görür, “6 Şubat depremleri olduktan sonra Adana ve Hatay​'a dikkat çekmiştik. Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fayları kırıldıktan sonra genellikle açığa çıkardıkları enerjinin bir kısmını kırılmayan yerlere transfer ederler. Dolayısıyla kırılmayan yerler kırılır. Adana havzası doğu Anadolu fayının doğrudan doğruya devam ettiği bir havzadır. Bingöl Karlıova'dan başlar Elazığ'dan Malatya üzerinden Maraş'a doğru gelir Maraş'tan sonra Adana havzasına doğru devam eder. Bizim düşüncemiz transfer ettiği enerjilerin sebep olacağı bazı depremler bekliyoruz. bunların bir kısmı Malatya fayı üzerinde olabilir.

“STRES BİRİKTİ”

Adana havzasında da böyle bir depremin İskenderun tarafına doğru olma olasılığı var. Adıyaman'dan tutun Hakkari'ye kadar olan Cilo Dağları'nın bulunduğu bölgede bir bindirme zonu var. Oranın da bu depremden etkilenmiş ve stres biriktirmiş olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

MARMARA İÇİN KORKUTAN SÖZLER

Marmara Denizi’nin doğusunda 1999 yılında, batısında ise 1912'de Şarköy'de deprem olduğunu ikisinin ortası denizin içinde ise 1766'dan beri deprem olmadığı bir sismik boşluk oluştuğunu belirten görür şu ifadeleri kullandı: Marmara bölgesinde bu deprem olacaktır. Bunun nedeni Marmara'nın altında 160 km uzunluğunda canlı bir fay vardır. Bu fayın önemli bir kesimi en son 1766 yılında deprem üretmiştir. Dolayısıyla şimdi bu fayın 250 sene de bir deprem ürettiğini düşünürsek zamanı geçmiştir.