PKK’nın ekonomik zararları her dönemde konuşulmuştur.
PKK’nın ekonomik zararları her dönemde konuşulmuştur. Bölgenin ekonomik zayıflığını “Neden, nasıl?” diye çok sorduk. Artık sebeplerine inmeliyiz. “Niçin?” diye sorup, bu kanayan yaraya derman olmalıyız.
Terör belası ülkemizde sosyal, kültürel ve toplumsal sorunlar yaratmakla beraber, bu belanın ülkeye önemli ölçüde ekonomik zararları da olmaktadır.
Türk ekonomisine ve bölge halkına verilen bu zararları inceleyelim:
-Türkiye bölgesel olarak ‘’istikrarsız’’ olduğu için iş adamlarının bölgeye ve ülkemize yatırım yapmaları azalıyor. Bu istikrarsızlık, bölgeye ve ülkemize gelecek yerli-yabancı yatırımcıların kaçmasına sebep olmaktadır.
-Devlet, güvenlik ve risk sebebiyle bölgedeki yatırımlarını ertelemek durumunda kalmıştır. Bu sebepten dolayı bölgenin gelişmesine engel olmuştur. Devletin bölgeye yatırım yapması bilerek ve kasten engellenmiştir.
-Hayvancılıkla meşgul olan ve ‘’üreten’’ bölge insanı, terör ve terörle mücadeledeki karışıklık sebebiyle hayvancılığı bırakmak mecburiyetinde kalmıştır. Hayvancılıkta en büyük üretim payına sahip olan ülkemizin, bölgedeki bu azalma sebebiyle hem bölge halkında hem de ülkemizdeki hayvancılık sektöründe kayıplar yaşanmıştır.
-Bu üretici insanların önemli bir kesimi bu sebeplerden dolayı bölgelerinden göç etmek zorunda kalmıştır. Bu insanların bölgeden göçleri genellikle Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul gibi daha batıdaki kentleri içermektedir. Göç edilen bu yeni şehirlerde hayvancılık gibi üretim ağırlıklı meslek yerine katma değeri çok daha az mesleklere yöneldiler.
-Yörenin eli iş tutabilecek kısmı, okuduktan sonra döndüğü yöresini kalkındırabilece k çalışmalara imza atabilecek gençler iken, PKK elamanı olmaktadır. Bu yolda kalkınmaya yapabileceği katkı bir yana, ülkemizin ve bölgenin kalkınmasına köstek olmaktadırlar.
-PKK teröristleri tarafından yakılan, tahrip edilen; fabrikalar, iş makinaları, okullar, roketlerle saldırılan karakol binaları, lojman ve askeri-emniyet binaları, mayınla imha edilen araç ve yıllarca PKK’yla mücadelede harcanan silah, yakıt vb. giderleri, ülke kalkınması yerine mecburi ‘’korunma’’ yolunda heba edilmiş oluyor.
-PKK‘nın saldırılarının dışarıdan gelen turist sayılarının azalması ile turizm gelirlerinin azalmasına da sebep olmuştur.
-PKK’nın ağırlıklı faaliyet sürdürdüğü sınırlarımızda ise ‘’sınır ticareti’’ ve enerji boru hatlarına saldırılar sebebiyle bu faaliyetler geciktirildi ve ekonomik olarak kayıplar yaşandı.
Örnek; GAP projesi de PKK faaliyetlerinden dolayı en fazla etkilenen projelerden biri oldu. Bu projenin bölge halkına ve tarıma büyük katkı sağlayacağı bilindiği için bu projeye devamlı zarar verilmek istenmiştir.
Ülkemizin ve bölgenin baş belası olan bu terör örgütün hem bölge hem de ülkemize verdiği zararlar açıkça ortadır.
Türkiye’nin ve bölgenin ilerlemesini istemeyen güçlerin maşası olan bu örgütün acilen sonunun getirilmesi lazımdır.
Zira bu örgütün finansmanı ve destekçileri göz önündedir. Ortadoğu’daki gelişmelere baktığımızda silah bırakma durumu oldukça azdır. PKK terör örgütü ve kolları artık dış politika aracı olarak kullanılmaktadır .
Bu sebeplere ve zararlara baktığımızda bölgedeki insanlara zarar veren, ülkemizin ve bölgenin ekonomik yönden kalkınmasını istemeyen bu canilerin yok edilmesi için atılan adımlar kararlılıkla ve daha kapsamlı bir şekilde sürdürülmelidir.