DÜNYA

Papa Francis'ten Gazze ve Ukrayna hakkında açıklamalar

Gazze'deki insani durumu "son derece ağır" olarak nitelendiren Papa, "diyalog ve barış kapılarının açılması" gerektiğini belirtti. Papa, Ukrayna'ya da değindi.

Abone Ol

Papa Francis çarşamba günü verdiği Noel mesajında, Moskova'nın tam kapsamlı işgalinin ardından başlayan ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan savaşın sona ermesi için Ukrayna ve Rusya arasında görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

Noel Günü “Urbi et Orbi” (şehir ve dünyaya) konuşmasında Francis, Ukrayna çatışmasına doğrudan değinerek “görüşmelere kapı açmak için gereken cesareti” istedi.

Aziz Petrus Bazilikası'nın merkezi balkonundan aşağıdaki meydanda toplanan binlerce kişiye seslenen Papa, “Savaşla harabe olmuş Ukrayna'da silahların sesi susturulsun!” dedi. Ayrıca, “Adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için diyalog ve buluşma jestleri” yapılması çağrısında bulundu.

2013'ten bu yana papalık görevini yürüten Papa Francis, bu yıl Ukrayna yetkilileri tarafından eleştirildi. Ukrayna'nın Rusya ile savaşı sona erdirmek için “beyaz bayrağın cesaretini” göstermesi gerektiğini söylemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, daha önce ülkesinin savaştan önceki sınırlarının yeniden tesis edilmesi koşuluyla barış görüşmelerine katılmayı reddetmişti. Ancak Zelenskyy, Donald Trump'ın ABD başkanı olarak yeniden seçilmesinin ardından müzakerelere girme konusunda artan bir isteklilik gösterdi.

Aralık başlarında Zelenskyy, mevcut cephe hattının “dondurulmasını” ve Ukrayna'ya yabancı askerlerin gönderilmesini içeren bir diplomatik çözüm önerisini gündeme getirmişti. Rusya ise Ukrayna'nın NATO askeri ittifakına katılma hedefinden vazgeçmesini talep ediyor.

88 yaşındaki Papa Francis, papalığının 12. Noel’ini kutlarken Lübnan, Mali, Mozambik, Haiti, Venezuela ve Nikaragua gibi yerlerdeki çatışmaların, siyasi, sosyal ya da askeri olmasına bakılmaksızın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Papa Francis son dönemde İsrail’in Gazze’deki askeri kampanyasına daha eleştirel yaklaşarak geçtiğimiz hafta bunu "zulüm" olarak tanımlamıştı. Aynı zamanda İsrail-Hamas savaşında ateşkes çağrısını yineleyerek, Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını talep etti.

Gazze'deki insani durumu "son derece ağır" olarak nitelendiren Papa, "diyalog ve barış kapılarının açılması" gerektiğini belirtti.

İsrail-Hamas savaşı, 7 Ekim 2023'te Hamas liderliğindeki Filistinli militanların güney İsrail’deki yerleşimlere saldırmasıyla başlamış, bu saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200 kişi hayatını kaybetmiş ve 250'den fazla insan rehin alınarak Gazze'ye götürülmüştü. İsrail'in intikam operasyonu ise, çoğu sivil olmak üzere 45.000'den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Operasyon, Gazze'nin büyük kısmını tahrip etti ve nüfusun büyük bölümünü yerinden etti.

Papa, ayrıca 20 aydır süren kanlı iç savaşla harabe olmuş Sudan için daha kolay insani yardımların erişime açılmasını istedi ve uluslararası toplumun bu yardımların ulaştırılması ve yeni bir ateşkes müzakerelerinin başlatılması için çaba göstermesini temenni etti.

Papa, 24 Aralık akşamı Katolik Kilisesi için bir Kutsal Yıl açılışını gerçekleştirdi ve bu yıl 6 Ocak 2026'ya kadar sürecek. Kutsal Yıl, barış, bağışlama ve affetme zamanı olarak kabul edilmektedir.

Çarşamba günü, Papa Kutsal Yıl'ın "her birey, halklar ve uluslar için umut yolcuları olma zamanı" olduğunu, "silahların sesini susturmak ve bölünmeleri aşmak" gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, Kıbrıs'taki 1974'ten bu yana süren bölünmeyi sona erdirmek için "karşılıklı kabul edilmiş bir çözüm" çağrısında bulundu ve adadaki sınır duvarının yıkılmasını talep etti.