Ekonomi

Otomotiv ihracatta yükselişe geçti! Ocak ihracatında rekor artış gerçekleşti

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye’nin ihracat lideri otomotiv endüstrisi, ocak ayında 3 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artış kaydeden sektör, toplam ihracattan yüzde 14,2 pay aldı.

Abone Ol

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisi ocak ayında 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artış gösteren sektör, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 14,2 pay aldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, küresel ekonomideki enflasyonist ortam ve tedarik zinciri aksaklıklarının belirsizlikleri artırdığını belirterek, “Böylesine bir atmosferde köklü üretim geçmişiyle otomotiv endüstrimiz, rekabet avantajı için yeşil mobilite dönüşümüne uyum sağlarken tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirmeyi başardı” dedi.

 3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye’nin ihracat lideri otomotiv sektörü, ocak ayında 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış gösteren sektör, toplam ihracattan yüzde 14,2 pay aldı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN YENİ YILA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye’nin ihracat lideri otomotiv sektörü, ocak ayında 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış gösteren sektör, toplam ihracattan yüzde 14,2 pay aldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, küresel ekonomideki enflasyonist ortam, tedarik zinciri aksaklıkları ve ticaret savaşlarının eşiğinde belirsizliklerin arttığını belirterek, “Böylesine bir atmosferde köklü üretim geçmişiyle otomotiv endüstrimiz, rekabet avantajı için yeşil mobilite dönüşümüne uyum sağlarken tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirmeyi başardı. Ocakta binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs grubunda çift haneli ihracat artışı kaydettik. İspanya ve ABD gibi pazarlara yüksek oranlı, AB ülkelerine ise yüzde 13 oranında ihracat artışı yaşadık” dedi.

YÜZDE 8 ARTTI

Sektörde en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisi ihracatı, ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 1 milyar 257 milyon dolar oldu. Binek otomobil ihracatı yüzde 23 artışla 951 milyon dolara yükseldi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 12 azalarak 444 milyon dolar olarak kaydedildi. Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 22 artarak 196 milyon dolara çıktı. Çekiciler ihracatı ise yüzde 39 azaldı.

İHRACATTA ÜLKE BAZLI DEĞİŞİMLER

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta yüzde 2,5 artış gerçekleşti. Fransa'ya yüzde 26, ABD'ye yüzde 23, Romanya'ya yüzde 50 ve İspanya'ya yüzde 42 ihracat artışı yaşandı. Buna karşılık Hollanda'ya yüzde 12, Rusya'ya ise yüzde 55 oranında düşüş kaydedildi.

Binek otomobillerde Birleşik Krallık'a yüzde 38, Fransa'ya yüzde 42, İspanya'ya yüzde 81, Slovenya'ya yüzde 126 ve Belçika'ya yüzde 107 ihracat artışı görüldü. Almanya'ya yüzde 26, Hollanda'ya ise yüzde 63 düşüş yaşandı.

ÜLKE TEMELLİ BÜYÜME VE DÜŞÜŞLER

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda, en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık'a yüzde 41, Slovenya'ya yüzde 26, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 47 ve Belçika'ya yüzde 43 düşüş yaşanırken, Almanya'ya yüzde 413, İspanya'ya ise yüzde 517 artış kaydedildi.

Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya yüzde 144, Sırbistan'a yüzde 709, Almanya'ya yüzde 49 ve Polonya'ya yüzde 119 ihracat artışı yaşandı.

ALMANYA YÜZDE 11 ARTIŞLA YİNE EN BÜYÜK PAZAR

Ocak ayında sektör ihracatında en büyük pazar olan Almanya’ya yüzde 11 artışla 462 milyon dolar ihracat yapıldı. İkinci büyük pazar Birleşik Krallık’a ise yüzde 1 düşüşle 330 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Fransa’ya ihracat yüzde 20 artışla 325 milyon dolara ulaşırken, İtalya’ya yüzde 11, Fas’a yüzde 16, Rusya’ya yüzde 56 ihracat düşüşü kaydedildi. İspanya’ya yüzde 48, ABD’ye yüzde 30, Slovenya’ya yüzde 21, Romanya’ya yüzde 47 ve Yunanistan’a yüzde 81 ihracat artışı yaşandı.

AB ÜLKELERİNE OCAK AYINDA YÜZDE 13 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Ocak ayında ülke grubu bazında en büyük pazar olan AB Ülkelerine yapılan ihracat, yüzde 13 artarak 2 milyar 115 milyon dolara ulaştı. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine ise yüzde 21 ihracat artışı kaydedildi. Afrika Ülkelerine yüzde 22, Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 40, Orta Doğu Ülkeleri'ne ise yüzde 20 ihracat düşüşü yaşandı.