Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Psikoterapist'e Gidilir?
Öncelikle şunu hatırlatmakta yarar var; Psikoterapi kelimesine günlük hayatta sıklıkla rastlıyoruz. Peki anlamını biliyor muyuz? Öncelikle bunu idrak etmekte yarar var: Psikoterapi nedir? İşte psikoterapi hakkında âcilen bilmeniz gerekenler... Psikoterapi nedir?
Psikoterapinin anlamını kısaca özetlemek istersek ruhsal tedavi diyebiliriz. Psikoterapi, kişinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili bir çıkış kazandırmayı amaçlayan, düşünce ve davranışlarında pozitif yönde değişiklik meydana getiren, motive eden bir tedavi yöntemi. Yani ilk akla gelen 'divana uzanıp çocukluğunuzu anlatmanız'dan çok daha fazlası.
Psikoterapi neden gereklidir?
Psikoterapiyi, terapi üzerine eğitim alan psikiyatrist ya da bu alanda çalışan psikologlar tarafından uygulanabilir. Sorunu bir terapiste danışmak ile bir arkadaşla paylaşmak arasında keskin farklar vardır. Terapist ile danışan arasındaki ilişki profesyonel, mesafeli, etik kurallara bağlı ve en önemlisi tedavi edici bir ilişkidir.
Bir terapist ne yapar, ne yapmaz?
Terapistler sizi dinler. Yaşadığınız sıkıntının kökenine inmek ve buna çözüm yolları aramak için sabırla, sonuna kadar dinler. Sizi eleştirmez, yargılamaz, yorum yapmaz ve öğüt vermez. Sizin, kendi durumunuzu fark etmenize yardımcı olurlar. Çünkü bir terapiste başvuran kişi değişim arayışındadır. Ve terapist, bu değişimin sağlam bir şekilde gerçekleşmesi için en önemli şartın danışanın kendi durumunu yine kendisinin fark etmesi olduğunu bilir. Bu yüzden danışanına olabildiğince mesafeli ve soğukkanlı yaklaşır.
Psikoterapi ne zaman önerilir?
Bir uzmanın size psikoterapi önermesi için bazı belirtiler vardır. Depresyon, kaygı bozuklukları gibi psikiyatrik sorunların çözüm arayışında sıklıkla psikoterapiye başvurulur. Yani, mutsuzluk, çaresizlik, umutsuzluk gibi duygular yaşıyorsanız, davranışlarınız kendinize ve çevreye zarar vermeye başladıysa, iş hayatınızla ilgili çeşitli kaygılarınız varsa bir psikoterapiye başlamanız önerilir.
Bir terapide sizi neler bekliyor?
Bir terapinin ilk seansında terapist sizi tanımak ister. Kendisine başvurma sebebinizi anlamaya çalışır. Bu bağlamda sorular sorar, testler uygular. Sizi doğru yönlendirmek için çeşitli bilgiler alır. Bu bilgiler çerçevesinde bir tedavi planı oluşturur. Ancak her birey farklı olduğu için seansların içeriği, sıklığı ve süresi gibi detaylar da yine de kişiden kişiye farklılık gösterir. Keza uzmanın eğitimine göre uyguladığı teknikler de değişebilir. Görüldüğü gibi herhangi bir sorun yaşıyorsanız veya yaşama ihtimaliniz varsa mutlaka profesyonel yardım alınız.