SİYASET

MHP'den yeni anayasa teklifi! 100 maddelik taslakta neler var?

Abone Ol

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri geride kaldı. Türkiye'de önümüzdeki 4 yıllık süreçte seçim olmayacak. Tüm yaşanan gelişemler doğrultusunda gözler yeni anayasa çalışmalarına çevrildi.

KURTULMUŞ'TAN ANAYASA TURU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaretle yeni anayasa için görüşmelere başlayacak.

Kurtulmuş'un anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda ziyaretlerine 30 Nisan Salı günü Meclis'te CHP grubu ile başlaması bekleniyor.

MHP'DEN 100 MADDELİK ANAYASA TEKLİFİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin hazırladığı 100 maddelik anayasa teklifinde neler olduğunu anlattı. MHP'nin anayasanın ilk 4 maddesinde ve vatandaşlığı düzenleyen 66. maddesinde değişikliğe karşı olduğunu hatırlatan Yıldız, "Hazırladığımız anayasa, 400 milletvekilinin oyu ile Meclis’ten geçse bile yine de halk oyuna sunulmalı." ifadelerini kullandı.

Yıldız, darbe sonucu hazırlanan 1961 Anayasası’nın Kurucu Meclis, 1982 Anayasası’nın da Danışma Meclisi tarafından hazırlandığını hatırlattı. 1982 Anayasası’nda bugüne kadar 19 kez değişiklik yapıldı. Buna rağmen anayasanın bir türlü düzeltilemediğini belirtti.

“HALK OYLAMALI”

Anayasanın sistematiğinin bozulduğunu öne süren Feti Yıldız, “Sivil, demokrat anayasa yapılması için halkımıza borcumuz var. Hazırladığımız anayasa 400 milletvekilinin oyu ile Meclis’ten geçse bile yine halk oyuna sunulmalı. Son sözü halkımız söylemeli” dedi.

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'e konuşan Feti Yıldız, MHP’nin hazırladığı 100 maddelik anayasa teklifinde yer alan en önemli düzenlemeleri şöyle sıraladı:

"Anayasadaki il esası korunacak. Bundan taviz verilmeyecek. Yani bölge, eyalet gibi sistemler anayasamıza giremeyecek.

Cumhurbaşkanı yardımcılığı iki ile sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanı yardımcılığına seçimle gelinecek. Yani, atama ile değil, seçimi kazanan yardımcı olacak. Cumhurbaşkanı yurt dışına çıktığında yerine vekalet eden kişinin seçilmiş cumhurbaşkanı yardımcısı olması esas olmalı.

Hükümet programı TBMM’ye sunulacak ve program Meclis’te okunacak.

Milletvekili dokunulmazlığı yeni esaslara bağlanacak. Dokunulmazlık istismarı önlenecek.

TBMM Başkanı tarafsız olmalı. Tarafsızlığı nedeniyle itilaflarda arabuluculuk yapacak.

TBMM İç Tüzüğü ile İnfaz Kanunu değiştirilecek.

Merkez Bankası anayasal statüye kavuşturulacak.

Kanun teklifleri Meclis’te daha kapsamlı bir biçimde tartışılacak. Komisyonlarda STK’lardan da görüş alınacak. Anayasa kısa, öz ve az maddeli olacak."