Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, pastırma ve sucuk piyasasının en durgun olduğu
dönemin mayıs ve haziran ayları olduğunu ancak havaların serin
gitmesinin ve ramazanın bu aylara denk gelmesinin piyasayı
hareketlendirdiğini belirtti.
Ramazanda genellikle pastırma ve sucuğun iftariyelik olarak
tüketildiğini anlatan Ünlü, bunun ülke çapında da bir gelenek
haline geldiğine dikkati çekti.
En lüks restoran ve otellerden evlerdeki iftar sofralarına kadar
pastırmanın mutlaka iftar sofralarında yer aldığını, sucuğun ise
daha çok sahurda tercih edildiğini ifade eden Ünlü, bu durumun
satışların en durgun olduğu dönemde esnafın yüzünü güldürdüğünü
vurguladı.
Vatandaşın ramazanı huzur ve bereket içinde geçirmesini
dilediklerini eden Ünlü, şöyle konuştu:
"Kırmızı ete yapılan 10 liralık bir zam bizim mamule 14 lira olarak
yansıyor. Kasapta iyi kıymanın kilosu 35-38 lira, dana kuşbaşının
kilosu ise 40-45 lira arasında değişiyor. Ramazanda pastırma ve
sucuğun fiyatında bir artış olmaz. Besiciler ellerindeki malları
çıkarmak için ramazanı bekliyorlar. Ayrıca Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığının açıklamaları var, dışarıdan yapılan et
ithalatına dair. Ette bir iki lira artış olsa da bu bizim mamulümüz
üzerinden vatandaşa yansımaz. En pahalı pastırma dediğimiz sırt,
bonfile pastırmanın kilosu şu an 110 lira, but pastırma ise 75
lira. Yüzde 100 dana etinden yapılmış sucuğun kilosu 45-50 lira,
sucuk içinin fiyatı da 45-50 arasında değişiyor."
Ünlü, Türkiye'de et fiyatlarının pahalılığından yakınıldığını bunun
en önemli nedenlerden birisinin hayvanların dağlardan ve meradan
yararlanmayıp paralı yemle beslenmesinden kaynaklandığı
kaydetti.
Türkiye'de daha çok küçük aile besiciliği yapıldığına ve bunun
desteklenmesi gerektiğine işaret eden Ünlü, "Bakanlık, Et Balık
Kurumu aracılığıyla Avrupa ülkelerinden hayvan ithalatı yapıyor.
Ancak yurt dışından getirilen bu maldan daha çok büyük besici
yararlanıyor. Halbuki küçük besici de yararlanabilmeli. Ayrıca bu
ithalat işi tüccar kanalıyla yapılmalı. Tabii ki ithalat yine
belirlenen ölçüde yapılmalı ama tüccar aracılığıyla yapılmalı."
ifadelerini kullandı.
"Hurma neyse pastırma o"
Pastırmacılar Çarşısı esnafından Abdullah Akçakoyunlu da bu yıl
pastırma fiyatlarının değişmeyeceğini, ramazanın ilk günü fiyatlar
neyse son günde aynı olacağını kaydetti.
Ramazan dolayısıyla işlerinin yoğunlaştığını anlatan Akçakoyunlu,
"Kayseri dışına da büyük siparişler alıyoruz, kargoyla
gönderiyoruz. Türkiye genelinde ramazan sofralarında hurma neyse
pastırma da o." dedi.
Pastırmacı esnafından Mehmet Palamutoğlu ise gramlık da olsa
vatandaşların büyük çoğunluğunun ramazan için pastırma almaya
geldiğini belirtti.
Pastırmanın yanı sıra sahurda da sucuğun tercih edildiğini ifade
eden Palamutoğlu, "Kayseri'nin dışında yaşayan ancak pastırma ve
sucuğun lezzetinden mahrum kalmak istemeyenlere de kargoyla bu
lezzetleri yolluyoruz. Ramazan dolayısıyla bir yoğunluk yaşıyoruz.
Fiyatlarda bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Pastırmanın
çeşidine göre fiyatlarımız 70'de başlıyor 110'a kadar gidiyor."
diye konuştu.
Merakla beklenen zam açıklaması geldi
Bunlar da ilginizi çekebilir