SİYASET

Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı: Süreci kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemeli

Abone Ol

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meksika ve Küba programları dönüşünde uçakta gazetecilerle söyleşi yaptı ve soruları yanıtladı.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni anayasa konusundaki tartışmalar ve bu konudaki görüşmeler anımsatılarak, "Yeni anayasa çalışmaları için bir takvim var mı? Yeni siyasi iklim, yeni anayasaya yakınlaşmamızı daha çok sağlar mı?" sorusunu da TBMM Başkanı Kurtulmuş, şöyle yanıtladı:  "Sadece anayasa çalışmalarının başarılı bir şekilde yürütülmesi değil, aynı zamanda siyaset kurumunun güçlenmesi için de partiler arasında diyaloğun önemli olduğuna inanıyorum. Yıllardır söylediğim, şimdi Meclis Başkanı olduktan sonra da yapmaya gayret ettiğim şey, bu iklimin oluşturulmasıdır. İklimin oluşması için de insanların birbirlerine karşı yumruk sallaması değil, insanların birbirleriyle el sıkışması lazım. Fikirler farklı olabilir, görüşler farklı olabilir, hedefler farklı olabilir ama hepimizin, Türkiye'nin geleceğini daha iyi yapabilmek, daha olumlu işler yapabilmek için müşterek çalışabilme zeminini kurmamız gerekiyor. Bu anayasa çalışmaları, aslında hem Türkiye'de siyasetin normalleşmesi bakımından önemli bir fırsat olur hem de bu karşılıklı normalleşme sürecinin anayasa başta olmak üzere yasama faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması bakımından katkısı olur. Siyasi partiler arasında görüşmelerin yapılmış olması, Sayın Cumhurbaşkanımızın ana muhalefet partisinin liderini kabul etmesi ve bu görüşmenin oldukça sıcak, dostane bir ortamda geçmesi Türkiye demokrasisi adına kazançtır."

"ÇOK OLUMLU GÖRDÜM"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa konusunda yaptığı görüşmeler anımsatılarak, yapıcı görüşmeler olup olmadığı sorusunu, "Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler, anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur. Yani iyi karşıladılar, çok olumlu görüşmeler oldu. Ama tabii ki anayasa görüşmelerinde yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır." diye yanıtladı.

Kurtulmuş, TBMM'nin 28. Dönemi'nde halkın oylarının yüzde 95'inin temsil edildiğine; 14 siyasi parti ve 6 siyasi parti grubunun bulunduğuna işaret ederek, "Çok sesliliğe açık bir parlamentomuz var. Eğer burada partiler bir uzlaşma zemini geliştirebilirlerse bu parlamentoda istenilen bir anayasa gerçekleşebilir." diye konuştu.

Numan Kurtulmuş MIKTA'nın 10. Parlamento Başkanları Toplantısı için Meksika'da bulunduğunu ve toplantının oldukça verimli geçtiğini belirtti. Ancak, MIKTA'nın Gazze konusundaki fikir ayrılığı nedeniyle nihai bir bildiri yayımlanamadığını aktardı. Kurtulmuş, Türkiye'nin MIKTA içinde etkin bir rol oynadığını ve bu platformda Türkiye'nin görüşlerini ifade ettiğini söyledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Küba ziyareti sırasında Küba yönetimi ile çeşitli konuları ele aldıklarını ve işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini ifade etti. Küba'nın ABD ambargosuyla karşı karşıya olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda destek verdiğini vurguladı. Kurtulmuş, Küba'nın Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini ve Türkiye'nin de bu konuda olumlu bir yaklaşım sergilediğini dile getirdi.

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, Kurtulmuş yaptığı siyasi parti ziyaretlerinin olumlu geçtiğini ve partilerin anayasa değişikliği konusuna sıcak baktığını belirtti. Ancak, asıl tartışmanın konulara girildikçe ortaya çıkacağını söyledi. Kurtulmuş, siyasi partilerin anayasa değişikliklerini kendi programlarında da yer verdiklerini ifade ederek, umutlu olduklarını dile getirdi.

KÜBA'YA TBMM BAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meksika'nın ardından Küba'ya geçerek temaslarını sürdürdüğünü belirterek, buraya en son 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyarette bulunduğunu hatırlattı.

Küba'ya TBMM Başkanı düzeyinde ilk ziyareti kendisinin gerçekleştirdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "O nedenle Küba'daki resmi programımız önem arz etti. Tabii çok güzel karşıladılar. Bu ziyarete büyük önem verdiklerini gördük." diye konuştu.

Numan Kurtulmuş, Küba ziyaretinde önce Halkın Gücü Ulusal Meclisi Başkanı Esteban Lazo Hernandez ile baş başa, ardından heyetler arası görüşmeler yapıldığını; daha sonra sırasıyla Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz ve Küba Devlet Başkan Yardımcısı Salvador Valdes Mesa ile görüştüklerini anlattı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ile Rusya'ya ziyaret gerçekleştirdiği için görüşemediklerini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye ve Küba parlamentoları arasında ortak çalışma grubu kurulması için bir mutabakat metni imzalandığını söyledi.