Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, geçen yılın son günlerinde birçok üründe asgari ücret artışını gerekçe göstererek fiyatların yükseldiğini belirtti. Ağaoğlu, bazı ürünlerin etiketinde fiyat değişikliklerinin "31 Aralık 2024" tarihi olarak belirtildiğini ifade etti.
FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI YENİ YÖNTEMLER
"Ne oldu da yılın son gününde, yani 31 Aralık'ta zam yapıp etiket değiştirdiniz?" diye soran Ağaoğlu, marketler, firmalar ve toptancıların fahiş fiyat denetimlerinden kaçmak için farklı yöntemler geliştirdiğini dile getirdi. Ağaoğlu, "Birden yüzde 30-40 artırmak yerine, 4-5 günde bir, haftada bir küçük artışlarla fiyatları 1,5-2 ay içinde yükseltiyorlar. Uyanıklar, yüzde 8, yüzde 11, yüzde 12 gibi artışlarla ilerliyorlar." dedi.
Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bir tüketici anlattı, bir koli yumurtayı 120 liraya almış. öbür hafta 130 lira ve sonraki hafta yine zam 150 lira olmuş. Sormuş niye böyle arttığını, satıcı 'önümüzdeki hafta 180 liraya alacaksın' diye uyarmış. Fiyatına göre bazen 3-5 günde bir sadece 1 lira ekleyen oluyor, bazen 5 lira üzerine koyuyorlar. Yani günlere yayıyorlar artışları ve fahiş fiyat gibi görünmediğini sanıyorlar ancak durum öyle değil."
GÜNLERE YAYIYOARLAR
Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bir tüketici anlattı, bir koli yumurtayı 120 liraya almış. Öbür hafta 130 lira ve sonraki hafta yine zam 150 lira olmuş. Sormuş niye böyle arttığını, satıcı 'önümüzdeki hafta 180 liraya alacaksın' diye uyarmış. Fiyatına göre bazen 3-5 günde bir sadece 1 lira ekleyen oluyor, bazen 5 lira üzerine koyuyorlar. Yani günlere yayıyorlar artışları ve fahiş fiyat gibi görünmediğini sanıyorlar ancak durum öyle değil."
TÜKETİCİLERİN DİKKAT ETMELİ
Ağaoğlu, tüketicilerin etiketlerdeki fiyat değişikliğine dikkat etmesini isteyerek, "Tüketiciler anormal fiyat artışı tespit ettiklerini Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna göndersinler. 81 ilde bulunan ticaret il müdürlükleri gerekli incelemeleri yapar, yaptırım uygular." dedi.
CEZA UYGULAMALARI VE TÜKETİCİYE DÜŞEN ROL
Bu yıl başından itibaren uygulanacak cezaların 80 bin ila 800 bin lira arasında değiştiğine dikkati çeken Ağaoğlu, "Yerel bazlı bir market yapmışsa 80 bin lira, zincir mağaza yaptıysa ülke genelinde yapılmışsa ürün başına 10 katı ceza yazılıyor. Yani 10 üründe yapmışsa 8 milyon lira ceza yazılabiliyor. Burada tüketicilere büyük iş düşüyor. En büyük denetleyici tüketicilerdir." ifadelerini kullandı.