Eğitim süreci, uzun yıllardır eğitimciler tarafından tartışılıyor. Eğitimciler, 12 yıllık zorunlu eğitimin çocuklara dayatılması onların kabiliyetlerinin köreldiğine inanıyor. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de bu konuya dair yeşil ışık yaktı. Peki “Lise üç yıl mı oluyor?” İşte detaylar!
LİSE ÜÇ YIL MI OLUYOR?
Lisenin üç yıl olmasına dair Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsünün düzenlediği rapor konuşuluyor. Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü: “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” konulu çalıştayın sonuçlarını paylaştı. “12 yıllık zorunlu eğitim dayatması çocukların kabiliyeti, meslek edinmeleri ve yuva kurmaları önünde büyük bir engel” denildi. Bundan dolayı da özelikle lise eğitimin gözden geçirilmesini talep ettiler.
Düzenlenen raporda öne çıkan konular ve tespitler şu şekilde:
- Zorunlu eğitim uygulaması, eğitimi bir hak değil dayatma aracı haline getiriliyor.
- Lise ve üniversitelerimiz her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu anlayıştan kurtarılmalı.
- Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma yani yönlendirme erkene çekilmeli.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ OLMAK İŞSİZLİĞİN YENİ ADI
- Farklı beklentileri ve becerileri olan milyonlarca öğrenciye aynı anlayışı sunmak eğitimi çıkmaza sokuyor. Her öğrenci vasat bir seviyede birbirine benzetiliyor.
- Zorunlu lise eğitimi algı noktasında zorunlu bir üniversite eğitimini doğurduğu için üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı oldu.
- 4 + 4 + 4 olarak tarif edilen eğitim sisteminin öncelikle üçüncü dört yıllık kısmı zorunlu olmaktan bir an önce çıkarılmalı ve okumak isteyenler için üç yıla düşürülmesi gerekiyor.
MESLEKİ EĞİTİMİN İTİBARI YÜKSELTİLMELİ!
- Ülkemizde büyük çapta ara eleman eksikliği olduğu bilinen bir gerçektir. Bu açığın kapatılması için öncelikle öğrencilerin büyük kısmını mesleki eğitime yönlendiren bir uygulamaya geçilmesi gerekmekte.
- Mesleki eğitimde en önemli konulardan birisi mesleki eğitimin itibarının yükseltilerek özendirilmesi. Bu okullar başka bir liseye girmeyi becerememiş olanların mecburen gittiği okullar olmaktan çıkarılmalı. Bunun için de meslek liseleri mühendis olmanın ilk basamağı olarak gösterilebilir.
- Öncelikli olarak ilkokuldan üniversiteye eğitim bir bütün olarak ele alınmalı. Geniş katılımlı istişarelerle lise ve mesleki eğitimi yapılandırırken, bürokratlar yanında iş dünyasının da temsilcileri katkı sunmalı.
BAKAN TEKİN’DEN YEŞİL IŞIK!
Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir yayında, 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soruldu. Bakan: “Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” şeklinde konuştu.