DÜNYA

Kuzey Kore yine başarısız oldu: Keşif uydusu fırlatılamadı

Abone Ol

Kuzey Kore'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi (NADA), ilk askeri keşif uydusu gönderme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ikinci bir deneme yaptığını bildirdi. "Malligyong-1" adını taşıyan uydunun, "Chollima-1" roketiyle Cholsan bölgesindeki Sohae Uydu Fırlatma Sahası'ndan fırlatıldığı belirtildi. Roketin ilk iki aşama uçuşları planlandığı gibi ilerlerken, üçüncü aşamada teknik bir arıza meydana geldi. Bu nedenle fırlatma başarısızlıkla sonuçlandı. NADA, bu başarısızlığın nedenlerini araştırmak için detaylı bir inceleme başlattı ve Ekim ayında üçüncü bir deneme yapmayı planladıklarını açıkladı.

GÜNEY KORE DE DOĞRULADI

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise fırlatmanın yerel saatle 03.50'de Kuzey Kore'nin batı kıyısındaki Tongchang-ri bölgesinden gerçekleştirildiği kaydedilirken, roketin Jeju Adası'nın 149 kilometre güneybatısındaki uluslararası sular üzerinden seyrettiği ifade edildi.

JAPONYA HÜKÜMETİNDEN TEPKİ

Japonya Başbakanı Fumio Kishida konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, balistik teknolojinin kullanıldığı füze denemelerinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geldiğini belirtti. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise Kuzey Kore'nin bölgesel güvenliği "ciddi şekilde" tehdit eden denemesini "şiddetle" kınadıklarını ifade ederek, Japonya'nın Pekin'deki büyükelçiliği aracılığıyla Pyongyang'ı protesto ettiğini aktardı.

İLK DENEME BAŞARISIZ OLMUŞTU

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçtiğimiz Nisan ayında ülkesinin ilk keşif uydusunun üretiminin tamamlandığını açıklamış, Japonya'yı 31 Mayıs ile 11 Haziran arasında yapılması beklenen uydu fırlatma girişimi hakkında bilgilendirmişti. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu "Malligyong-1"i yörüngeye göndermek üzere 31 Mayıs'ta fırlattığı "Chollima-1" roketi motor arızası nedeniyle Sarı Deniz'e düşmüştü.

KUZEY KORE JAPONYA'YI UYARMIŞTI

Son olarak bu hafta başında 24-31 Ağustos tarihleri arasında yörüngeye uydu göndereceğini açıklayan Kuzey Kore, uyduyu taşıyan roketin parçalarının düşebileceği bölgeler konusunda Japonya'ya uyarıda bulunmuştu. Kuzey Kore'nin açıklaması Japonya, Güney Kore ve ABD'nin tepkisini çekmişti.