Evde kuş besleme alışkanlığı ülkemizde son derece yaygın. Özellikle muhabbet kuşları pek çok evde bulunuyor. Namaz kılacak olanlar ise bu canlıların pisliklerinin abdeste engel olup olmadığını araştırıyor. Peki, kuş pisliğinin olduğu yerde namaz kılınmaz mı?
Kuş Pisliği abdesti bozar mı?
İslam dininde abdestin bozulmasına neden olan durumlar net bir şekilde belirlenmiştir. Kuş pisliği, abdestin geçersiz olmasına neden olan durumlar arasında yer almaz. Yani, bedene veya elbiseye kuş pisliği bulaşması halinde abdestin bozulması söz konusu değildir. Ancak namaz kılmadan önce elbise veya bedenin temiz olup olmadığı önemlidir.
Kuş pisliği namaza engel mi?
Namaz kılmak için temiz olmak farzdır. Kişinin bedeni, elbisesi ve namaz kıldığı yerin temiz olması gerekmektedir. İslam alimleri, kuş pisliğinin necaset olup olmadığı konusunda farklı görüşler ortaya koymuştur.
Eti yenen kuşların pisliği
Hanefi mezhebine göre, eti yenen kuşların (güvercin, serçe, tavuk vb.) pisliği temiz kabul edilir. Yani bu tür kuşların pisliği bedene veya elbiseye bulaştığında namaza engel olmaz. Ancak temizlemek daha faziletli kabul edilir.
Şafiî mezhebine göre ise her türlü kuş pisliği necis kabul edildiğinden, namazdan önce mutlaka temizlenmelidir.
Eti yenmeyen kuşların pisliği
Şahin, kartal, baykuş gibi eti yenmeyen kuşların pislikleri hakkında İslam alimleri arasında farklı görüşler vardır. Hanefi mezhebindeki İmam Ebû Yusuf ve İmam-ı Azam'a göre, bu kuşların pisliği de temizdir. Ancak İmam Muhammed, eti yenmeyen kuşların pisliğini "hafif necaset" olarak değerlendirir.
Hafif necasetin, elbisenin veya bedenin dörtte birinden fazlasına bulaşması halinde namaza engel olacağı belirtilmiştir. Ancak dörtte birinden azsa namaz kılınabilir, fakat temizlenmesi daha uygundur.
Kuş pisliği bulaştığında ne yapılmalı?
Eğer kuş pisliği elbiseye veya bedene bulaşmışsa, Hanefi mezhebine göre temizlenmeden namaz kılınabilir. Ancak temizlemek sünnettir ve daha faziletlidir.
Şafiî mezhebine göre ise mutlaka temizlenmelidir, aksi halde namaz geçerli olmaz.
Pislik az miktarda ise, yani gözle görülür büyük bir yoğunluk oluşturmuyorsa, namaza engel değildir. Ancak yine de temizlemek tavsiye edilir.