Bankalar, müşterilerin aylık kazançlarını temel alarak kredi kartı limitlerine karar verecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) talimatına göre, kredi kartı limitleri aylık gelirin 2 ila 4 katı arasında gerçekleşecek. Bununla birlikte, bankaların geriye dönük limit düzenlemesi yapabileceği belirtiliyor.
2024'te enflasyon oranının yüzde 45 oranlarında olması, talep enflasyonunu kontrol altına alma ihtiyacını ortaya çıkardı. Ekonomi yönetimi, bu düzenlemeyle kredi kartı kullanımını düzene koyarak borçlanmayı sınırlamayı amaçlıyor. Şuanki sistemde, bankalar müşterilerine gelirlerinin 15 ila 20 katı kadar kredi kartı limiti tanımlayabiliyor. Bu durum, borçlanma seviyesinin artmasına ve ekonomik kırılganlıkların derinleşmesine sebep oluyor.
Yeni düzenleme ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veri setleri entegre yapacak. Böylece bankalar, müşterilerin güncel gelir bilgilerine anlık olarak erişim sağlayabilecek. Bu uygulamanın, limitlerin gerçek gelirle uyumlu hale getirilmesini hızlandıracağı aktarılıyor.
BDDK'nın yayınladığı raporlarına göre, Türkiye'deki her iki kredi kartı kullanıcısından bir tanesi, 100 bin liranın üzerinde karta sahip olduğu yönünde. Bu tabloya göre, Türkiye’yi kredi kartı limiti ve gelir oranı açısından dünyanın en sağlıksız ülkelerinden biri haline sokuyor. Borçlanmanın yüksek olduğu bu sistemde, milyonlarca kişi ekonomik yükünü artırıyor.
Kredi kartı limitlerine yönelik yapılan düzenlemeler, 2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP) ilk kez gündeme getirilmişti. Programda, kredi kartı limitlerinin tüketicilerin gerçek gelirleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiği vurgulanmış ve bu kapsamda SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegre edileceği aktarılmıştı.