Ton balığı protein, mineral ve vitaminlerle doludur. Ayrıca ton balığı pek çok yemeğe ve salataya da eklenebiliyor. Bu şekilde yemeklerin tadı ve şekli tamamen farklı bir şekle bürünüyor. Ton balığını sevmeyenler olabilir. Ancak günün her öğünü yiyenler de olabilir. Özellikle ton balığını çok fazla tüketenleri, Konserve ton balığı ne kadar sağlıklı olduğunu merak ediyor. İşte ton balığına dair ayrıntılar…
KONSERVE TON BALIĞI NE KADAR SAĞLIKLI?
Ton balığı, tuna balığı olarak da biliniyor. Ton balığını doğru biçimde tüketilmesi birçok faydayı beraberinde getirir. İşte bu özel balığın faydaları:
- Ton balığındaki Omega-3 sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
- Bağışıklık sisteminin yanı sıra Omega-3 yağ asidi aracılığıyla kalp ve damar sağlığının korunmasını da sağlar.
- Omega-3 yağ asidi antioksidan özelliğe sahip olduğu için kansere karşı koruma etkisi sağlar. Böbrek, kolon ve göğüs gibi kanser türlerinde oldukça faydalı olarak ön plana çıkar.
- Beynin elektriksel işlevlerinin güçlendirilmesine fayda sağladığı için Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sunar.
- Ton balığı EPA ve DHA içeriklerine sahiptir. Bu içerikler sayesinde göz kuruluğunun önüne geçebilir ve gözlerdeki yaşlanma belirtilerini önemli ölçüde azaltabilir.
- Selenyum oranının yüksek olması sayesinde duygu durum değişiklikleri ve iştahta yaşanan sorunlara da iyi gelir.
- Kan pıhtılaşmasını da engelleyen ton balığı tüketimi, aynı zamanda kan akışını hızlandırması ile felç riskini azaltabilir.
- Potasyum ve protein kaynağı olan ton balığı kan basıncını düzenler. Bu özelliği ile tansiyonunda dengeli hale gelmesi kolaylaşabilir.
- Karaciğerlerde biriken zararlı maddelerin atılmasında destekleyici görevi üstlenir.
- Cildin nem dengesinde de düzenleme yapar, canlı ve sağlıklı bir cilt yapısının oluşmasına yardımcı olur.
- Saç sağlığına da olumlu etkileri vardır.
KONSERVE TON BALIĞI HAFTADA NE KADAR YENMELİ?
Ton balığının faydalarının yanı sıra ne sıklıkla yenebileceği konusu da son derece önemlidir. Sağlık açısından tüketilmesi önerilen bu besin kaynağı, mutlaka düzenli ve ölçülü biçimde tüketilmesi gerekir. Ton balığı faydaları ile doğru şekilde buluşabilmeniz için haftada en çok 3 defa tüketilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte çocuklar ve yetişkinler arasında bu miktar farklılık gösterir.
Örneğin, ton balığını erkeklerin ortalama 226 gram tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kadınlar için bu oran yaklaşık olarak 176 gramdır. Çocuklara da da bu oran farklıdır. 6 yaşın altında olan çocukların, 85 gram, 6 ve 12 yaş arasında olanların 127 gram tüketmesi uygun olur. Konserve ton balığı faydaları ile doğru sonuca ulaşmak isteyen emziren ve hamile kadınların 113 gramdan fazlasını tüketmemesi gerekir.