Gazeteciler Boston’dan DC’ye uçakla geçerken Kılıçdaroğlu şoför dahil 7 kişilik ekiple; önce New York’a ardından DC’ye tek araç şeklinde devam etti… Boston’dan New York’a Connecticut üzerinden; New York’tan DC’ye ise New Jersey, Delaware, Maryland üzerinden standart olan yoldan gidildi. Yolda ihtiyaç molaları haricinde durulmadı.

Güzide ülkemde komplo teorilerinin bini bir para.
Kimine göre Kılıçdaroğlu Vaşington'a gelirken yolda kayboldu ve 'bir yerlere' uğradı.

Kimilerine göre TRT ve AA Kılıçdaroğlu'nu takip ediyor çünkü Kılıçdaroğlu zaten Ak Parti'ye çalışıyor. Altılı masada tek sorun Akşener…

Bu sözler kime yarıyor diye bakılırsa kim söylüyor tahmin yürütülebilir.
Bizi Türkiye'den arayanların hepsi 'bulmak istediğini' duymak, teyit etmek için arıyor.

Kılıçdaroğlu Dimyat'a bulgura giderken evdeki pirinçten mi oldu, yolda 8 saat ne yaptı, biz her dakika yanında mıydık…

Yani bu teorilerden biri doğruysa öteki otomatikman yanlış olsa gerek değil mi?

Ben gördüğümü şöyle anlatayım.

Dikkatimi çeken şey Kılıçdaroğlu'nun ziyareti CHP'den çok Kemal Kılıçdaroğlu imza logolu duyuru metni ile paylaşıldı.

Bu metne göre ABD seyahati ' Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılı Vizyonu'nun, dünyanın en parlak beyinleri ile tartışılacağı ilk duraktır.'.

Bu metinin sonundaki ifade ise 'Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük vizyon yolculuğu sırasında yapacağı tüm seyahatler boyunca basın mensupları ve milletimiz tam şeffaflıkla bilgilendirilecektir.' şeklinde...

Buna gölge düşüren birkaç gelişme yazılsa da hiçbir zaman bir heyetin bütün görüşmeleri basına tamamen açık olmaz.

Bu tüm siyasi yetkililer için böyledir. Bununla birlikte burayı ziyaret eden bir genel başkanın burada yerleşik Türk basınıyla bir araya geldiği bir toplantı gerçekleştirmeden dönmesini anlamak isteriz.

Bunu tek yorumla; çalışan tüm gazetecileri iktidarın aparatı olarak görmekle açıklamak mümkün. Ziyaretine dair öyle veya böyle burada emek harcayan gazetecilerin karşısına oturmadan gitmesi bir tercih…

***

Gelelim Kılıçdaroğlu icazet almaya veya nabız yoklamayı mı geldi sorusuna. İcazet ile nabız arasında ince bir çizgi var. Olası adaylık öncesi nabız yoklama gibi duruyor.

***

Kılıçdaroğlu önce Boston'a geldi. Oradan sonra Vaşington'a geçilirken son dakika programa New York dahil edildi.

Ve gazeteciler Boston'dan DC'ye uçakla geçerken Kılıçdaroğlu şoför dahil 7 kişilik ekiple; önce New York'a ardından DC'ye tek araç şeklinde devam etti…

TURGEV yurdu önünden çekilen video son dakika fikri.

Kılıçdaroğlu ne derse desin muhafazakar kesim için bugün hala Manhattan'da TURGEV'in kiraladığı apartmanlarda kalan dar gelirli öğrenciler olduğu gerçeği değişmeyecek. Onlar için bu video kafa karıştıracak. Başörtü ile ilgili uzlaşma, Anayasayı şimdi veya sonra yapma konularındaki tutum tolere edilebilir. Fakat bu yurdu aile ve zenginlikle açıklamak Ak Parti kitlesine hiç bir şey ifade etmez. CHP kitlesini konsolide eder.

Velhasıl Boston'dan New York'a Connecticut üzerinden; New York'tan DC'ye ise New Jersey, Delaware, Maryland üzerinden standart olan yoldan gidildi.

Yolda ihtiyaç molaları haricinde durulmadı.

****

Boston'da Dünyaca ünlü iktisat profesörü Daron Acemoğlu'na olası bir kabinede ekonomi yönetimi teklif ettiği konuşuldu. Ancak buna dair de bir teyid yok.

****

Washington Post gazetesini ziyaret etti. Ekibinin yürüyerek gazeteye geçmesi Türkiye'de uzun yıllar gazetecilik yapmış ve şu anda da Post'ta copy editör olarak görev yapan Vanessa Larson'ın tweet postuna yansıdı. Vanessa kendisiyle Post'a yürürken karşılaşıyor ve Türkçe konuşarak kendisini tanıtıyor.

*****

Kılıçdaroğlu, Bakan Nebati'nin de Dünya bankası toplantıları için Vaşington'da olduğu hafta Dünya Bankası çalışanı Türkler ile bir araya geldi. Boston'da ise Prof. Joel Shulman ile görüştü. Dünya Bankası'nda danışmanlık da yapan Shulman, Orta Asya'da ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde sermaye piyasalarının gelişimine yardımcı olmasıyla tanınıyor.

****

Siyasilerle görüşme olmadı. Önceden planlanan ve duyurulan görüşmeler çeşitli nedenlerle iptal edildi.

Bu arada İsmail Saymaz'dan öğrendiğimiz kadarıyla CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan da seyahatin Kasım ayında Kongre seçiminden sonra gerçekleştirilmesini önerdi. CHP içerisindeki zamanlama tartışmalarına rağmen Kılıçdaroğlu dinlemedi ve geldi.
Bundan sonra artık Kasım ayında ne reçete açıklayacak göreceğiz. Ama adaylıkla ilgili netlik beklentisi de arttı kamuoyunda.

*****

Türkiye'nin borç notunun sürekli oynadığı bir ortamda, Türkiye'ye sermaye girişi ile ilgili çeşitli engellerin çıkarıldığı bir dönemde ABD Senatosu'ndan ise güzel bir haber geldi.

Türkiye'ye F-16 satışını da etkileyecek olan ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonu şekillendi .New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen'in sunduğu ve Türkiye'ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeler kabul edilmedi.
Bu gelişmeden sonraki basamakları da izleyeceğiz.