Soğuk hava dalgası ve kar yağışı uzun bir süreden sonra İstanbul'u da etkisi altına aldı. Karın yüzüne hasret kalan İstanbullular, kar yağışı ile birlikte duydukları gök gürültüsünün nedenini araştırmaya başladı. Genellikle yağmur yağarken görmeye alışkın olduğumuz gök gürültüsünün kar yağarken de olması şaşkınlık yarattı. Peki "Kar yağarken gök gürültüsü olur mu? Karlı havada yıldırım düşer mi?" İşte ayrıntılar...


KAR YAĞARKEN GÖK GÜRÜLTÜSÜ OLUR MU?


Kar yağarken gök gürültüsünün olup olmayacağı merak ediliyor. Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, bu konuya dair detaylı bilgileri paylaştı.
Kar yağarken gök gürültüsünün çok sık olmasa da görülebileceğinin belirten Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, “Olma ihtimali biraz daha zayıf. Çünkü bulutun içindeki yük dengesinin negatif ve pozitif yüklerden oluşması gerek. Ancak kış aylarında bulutun içi bazen yalnızca buz kristallerinden oluşuyor ve bu durumun oluşma ihtimali biraz daha düşüyor. O nedenle bu durumu kış aylarında daha nadir görüyoruz. Ancak olması da gayet normaldir, kışın Şimşek çakmasında ve gök gürlemesinde panik yaratacak bir durum yoktur” dedi.

kar yağarken şimşek çakması


KARLI HAVADA YILDIRIM DÜŞER Mİ?


Karlı havalarda gök gürültüsü olması ve şimşek çakması pek çok kişi tarafından tuhaf karşılanabiliyor. Ancak bu durumun yaşanabileceğine dair bilimsel açıklamalar mevcut. Cephesel orajın 1990'lı ve 2000'li yılların başında da görüldüğünü ifade eden Okan Bozyurt, "Kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması nadir rastlanan bir olaydır. Afyonkarahisar'da en son 2009 yılında yaşandı. Türkiye'de de 1990'lı ve 2000'li yılların başında gerçekleşti. Ancak her zaman bu tip olayla kolay kolay görülmez. Biz buna kısaca 'cephesel oraj' diyoruz. Ama bunun oluşum koşullarını kısaca özetleyecek olursak, sıcak havanın arkasından hemen gelen aşırı soğuk hava, sıcak havayı yukarı doğru hızlı şekilde yükseltip, alta giriyor. Bu şekilde de alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliğin oluşmasına neden oluyor. Ancak alt atmosfer çok soğuyor. Üst atmosfer de oldukça ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Böylece kar yağarken şimşek çakıyor. Ama aslında karın yağdığı katmanda şimşek meydana gelmiyor.


Daha üst katmanda ve o katman aslında yağmur tabakası ve orada şimşek çakıyor. Ama biz bunu çıplak gözle göremiyoruz. Alt katmanda tamamıyla kar bulutları olduğu için kar yağarken şimşek çakıyor görünümünü algılıyoruz. Normalde kar yağarken şimşek çakmıyor. Şimşeğin çaktığı yer yağmurun olduğu yer. Fakat alt katman çok soğuk olduğu için yani sıfırın altında değerlerde olduğu için yukarıdan aşağıya yağış taneleri düşerken birden donuyor ve kar kristalleri haline dönüşüyor" diye konuştu. 

Kaynak: Derya Sarıtepeci