Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına indiğinde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristal bir hal alır. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunma gücü bulunmadığında ise birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşer. Peki “Kar yağarken neden birbirine değmiyor? Kar taneleri birbirine benzemez mi?” İşte detaylar!
KAR TANELERİ NEDEN BİRBİRİNE DEĞMEZ?
Yeni yağmış bir karın yüzde 80’e yakını havadan oluşur. Çünkü buz kristalleri tamamen birbirine yapışmaz. Aralarında çok boşluk vardır. Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar. Yani kar bir susturucu görevi görmüş olur.
KAR TANELERİ NEDEN BİRBİRİNE BENZEMEZ?
Bilim insanları, kar tanelerinin oluşum biçimleri konusunda belirli açıklamalarda bulunuyorlar. Genellikle de atmosfer koşullarından etkilenmeleri nedeniyle aynı kar tanelerinin var olma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor. National Geographic'e göre kar taneleri, su buharı, yerden 6 mil yüksekte, küçük bir toz parçacığının etrafında yoğunlaştığında oluşmaya başlıyor. Bu yeni evrimleşmiş parçacıklar daha sonra kristal haline geliyor. Bu kar taneleri veya kar kristalleri, görünümlerini etkileyen mikro ortamlarına karşı çok hassas bir yapıdadır.
Kar tanelerinin şeklini etkileyen başka bir faktör ise sıcaklıktır. National Geographic'in aktardığı bilgiye göre, 27 derece Fahrenheit ile 32 derece Fahrenheit arasındaki sıcaklıklarda kar taneleri altıgen plakalar gibi oluşur. Birkaç derece daha soğuk olduğunda, kar taneleri iğne formuna bürünür. Daha da soğuk sıcaklıklarda kar taneleri bir sütun formu alır, daha da soğuk sıcaklıklarda eğrelti otu benzeri bir yıldız şekli alır. Aynı şekilde kar tanelerinin şeklini nem de etkiler. Daha kuru havada, kar taneleri daha düz olma eğilimi gösterir. Daha nemli hava genellikle kristallerin uçlarında, köşelerinde ve kenarlarında daha fazla büyümeler görülür. Kar taneleri, mevcut kar kristali veya kar tanesinin yüzeyinde daha fazla su molekülü kümelendikçe büyüyebilir.
National Geographic'nin aktardığına göre, ne kadar fazla su buharı varsa, kar taneleri o kadar karmaşık ve hızlı büyüme görülür. Çoğu kar tanesi yere inerken büyür veya diğer kar taneleriyle birleşir. Ancak bir kar tanesinin, Dünya'ya düştüğü süre boyunca aynı atmosfer koşullarında (sıcaklık, nem vb.) kalması durumunda orijinal şeklini koruması da olasıdır.