Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Es-Sahil Hastanesi yönetimi, İsrail'in Hizbullah'ın faaliyetlerini finanse etmek için milyonlarca doların hastane binasının altında tutulduğuna yönelik iddialarını yalanladı.
Beyrut'un güneyindeki Cenah bölgesindeki hastane, iddiaların ardından kapılarını yerli ve yabancı medya mensuplarına açtı.
Es-Sahil Hastanesi Müdürü Mazin Alame, hastanenin askeri amaçla kullanıldığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
İsrail iddiasını, "şoke edici haberler” olarak nitelendiren Alame, "Lübnan'da hiçbir partiye ya da dini gruba bağlılığı olmayan tanınmış özel bir hastaneyiz." ifadelerini kullandı.
Hastanenin 42 yıl önce inşa edildiğini ve altında herhangi bir tünel ya da sığınak olmasının imkansız olduğunu belirten Alame, hastanenin bu konuyu araştırmak isteyen herkese açık olduğunu vurguladı.
İsrail iddialarının ardından hastanenin boşatıldığını bildiren Alame, "Lübnan Ordusu bir garanti verdiğinde, hastaneyi yeniden açacağız. Bu garantiden sonra yeniden açmaya kararlıyız." dedi.
Hastanenin sahibi Lübnanlı Milletvekili Fadi Alame de daha önce hastanede hiçbir tünel bulunmadığını, hastanenin sadece hasta ve yaralılara hizmet verdiğini kaydetmişti.
Lübnan'daki Hastaneler Sendikası da "Gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bahanelere dayandırılarak Es-Sahil Hastanesi'ne yönelik tehditlerde bulunulmasını" kınamıştı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Beyrut'taki bir hastanenin altında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın sığınak olarak kullandığı yeri tespit ettiklerini iddia ederek, "Şu anda Nasrallah'ın Beyrut merkezindeki Es-Sahil Hastanesinin altında özel sığınak olarak kullandığı yeri keşfettik. Bu sığınak içinde yüz milyonlarca dolarlık kağıt para ve altın tutuluyor. Bu paraların çoğu Lübnanlı vatandaşlardan alındı." ifadelerini kullanmıştı.
Ülkenin Çin ile ticaret hacmi geçen yıl 240 milyar dolara çıkarken, söz konusu dönemde Hindistan ile ticaret hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık iki kat artarak 65 milyar dolara yükseldi.
Rusya'nın bu ülkelere yönelik ana ihracat kalemi petrol ve petrol ürünleri olurken, ithalatında ise yüksek teknoloji ve sanayi ürünleri önemli rol oynadı.
Bugün başlayan zirvede, Rusya'nın diğer üye ülkelerle birlikte birlik nezdindeki ticareti daha da artırmaya yönelik çeşitli öneriler sunması bekleniyor.
Öte yandan, uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'ün (GEM) raporunda ise BRICS nezdinde fosil kaynakların toplam enerji kapasitesindeki payının düştüğü, yıl sonuna kadar temiz enerji kaynaklarının payının fosil kaynakları geçeceği belirtildi.
Raporda, söz konusu gerilemeye rağmen BRICS'teki neredeyse tüm üyelerin ilave kömür, petrol veya doğal gaz santralleri inşa etmeye devam ettiğinin altı çizildi.
- ZİRVEDE BÖLGESEL ÇATIŞMALAR DA GÜNDEMDE OLACAK
Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, özellikle Putin'in yapacağı görüşmelerde gündemin ana maddelerinden birisi olması bekleniyor. İsrail'in Gazze ve Lübnan'a artarak devam saldırıları ve bu nedenle Orta Doğu'da tırmanan gerginlik de yine BRICS Lider Zirvesi'nde ele alınması planlanan konular arasında yer alıyor. Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı zirveye beklediğini, bölgedeki gelişmeleri kendisiyle istişare edeceğini söylemişti.