Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ofisi, Gazze'deki ateşkesin bir sonraki aşamasına ilişkin görüşmeler için Doha'ya giden bir İsrail heyetinin döndüğünü açıkladı. Bu açıklama, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen ve Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan sürece yönelik şüphelerin artmasıyla geldi.
Geçen ay varılan çok aşamalı ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının temelini ve rehine-mahkum değişimini belirlemeyi amaçlayan görüşmelerden dönüş nedeniyle ilgili henüz bir detay paylaşılmadı.
Görüşmelere yakın bir Filistinli yetkili, taraflar arasında güven eksikliği nedeniyle ilerlemenin engellendiğini söyledi. Taraflar, ateşkes şartlarını ihlal etmekle birbirlerini suçluyor.
TRUMP'IN AÇIKLAMALARININ ATEŞKES SÜRECİNE ETKİSİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Filistinlilerin Gazze'den çıkarılması ve bu sahil şeridinin ABD kontrolünde bir emlak projesi olarak geliştirilmesi yönündeki açıklamaları, savaş sonrası geleceğe yönelik beklentileri alt üst etti.
Netanyahu, geçen hafta sonu Washington ziyaretinden döndüğünde Trump'ın açıklamalarını destekledi ve bu durum Mısır'da rahatsızlığa neden oldu. Mısır'daki güvenlik kaynakları, İsrail'in birliklerini geri çekmede gecikme ve hava gözetimini sürdürme gibi adımlarla ateşkes anlaşmasının sorunsuz ilerlemesine "engel koyduğunu" belirtti.
19 Ocak'ta başlayan 42 günlük ateşkesin ortasında, taraflar birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçladı. Anlaşma kapsamında 33 İsrailli rehine karşılığında yüzlerce Filistinli mahkum ve gözaltındaki kişilerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze'deki konumlarından çekilmesi öngörülüyordu.
Kalan rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin tamamen çekilmesi üzerine bir ikinci aşamaya ilişkin görüşmeler geçen hafta başladı ancak ciddi bir ilerleme belirtisi göstermedi.
Filistinli Yetkili, "Anlaşmanın ilk aşamasına ilişkin insani protokol ve Gazze'ye malzeme girişi konusunda anlaşmaya uyulmaması nedeniyle bir güvensizlik duygusu var" dedi