Suriye’de 27 Kasım’da başlayan çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yıllık Baas rejimi çökerken, Beşşar Esed’in yurt dışına kaçtığı bildirilmişti. Esed rejiminin çöküşüyle birlikte İsrail, Golan Tepeleri’ndeki askeri ve stratejik varlığını artırmak için yeni adımlar atmaya başladı.

YERLEŞİM GENİŞLETME PLANI HAYATA GEÇİYOR

İsrail hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Golan Tepeleri’nde yeni yerleşim yerleri inşasına ve mevcut yerleşimlerin genişletilmesine yönelik planın onaylandığı duyuruldu. Bölgedeki yerleşim faaliyetlerinin hızlandırılması ve askeri kontrolün artırılması hedefleniyor.

GOLAN TEPELERİ'NDEKİ ASKERİ FAALİYETLER YOĞUNLAŞTI

İsrail ordusu, Golan Tepeleri ve çevresindeki tampon bölgelerde askeri faaliyetlerini artırdı. Güney Kuneytra kırsalında ilerleyen İsrail askerleri, Mallaka ile Sayda arasındaki yolları keserek bölgedeki stratejik noktaları ele geçirdi. İsrail’in, Suriye’nin askeri altyapısını hedef alan saldırıları sonucunda bölgede kalan rejim unsurlarının büyük ölçüde etkisiz hale getirildiği bildirildi.

İsrail, 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni işgal etmişti. 1981’de Golan Tepeleri’ni tek taraflı olarak ilhak eden İsrail’in bu kararı, uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı. Ancak, 2019 yılında ABD yönetimi, Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanımıştı.

İSRAİL SALDIRILARINI ARTIRIYOR

Esed rejiminin çöküşüyle Suriye’nin askeri altyapısında oluşan boşluktan faydalanan İsrail, saldırılarını yoğunlaştırdı. Golan Tepeleri’ndeki varlığını genişleten İsrail ordusu, başkent Şam’ın 25 kilometre yakınına kadar ilerleyerek kontrol alanını artırdı.

Kaynak: Haber Merkezi