DÜNYA

İrlanda Parlamentosu'ndan Gazze kararı: İsrail soykırım yaptı

İrlanda Parlamentosu'nun alt kanadı Dail'de yapılan oturumda İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını belirten önerge kabul edildi. Önergenin bir bağlayıcı gücü bulunmuyor.

Abone Ol

İrlanda Parlamentosu'nun alt kanadı Dail'de yapılan oturumda parlamentonun bir konuda duruşunu gösteren ancak yasal olarak bağlayıcılığı bulunmayan "Gazze'deki soykırım" önergesi görüşüldü.

GAZZE'DE DURUM ENDİŞE VERİCİ

Oturumda konuşan İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, Gazze'deki durumun endişe verici olmaya devam ettiği belirtildi.

"GAZZE'NİN TAMAMEN YIKILMASINA ŞAHİT OLUYORUZ"

Dışişleri ve Savunma Bakanı Michea Martin, acil ateşkes çağrısını yinelerken Gazze'de ölü sayısının 43 bini aştığına dikkat çekerek "İsrail'in Gazze'deki savaşı herhangi bir ahlak pusulasının ötesindedir. Tüm nüfusun toplu şekilde cezalandırılmasına ve Gazze'nin tamamen yıkılmasına şahit oluyoruz." dedi.

"UNRWA, İSRAİL HÜKÜMETİNİN SİSTEMATİK SALDIRILARIYLA KARŞI KARŞIYA"

İsrail'in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) faaliyetlerini yasaklamasına da tepki gösteren Michea Martin UNRWA'nın Filistinliler için oynadığı rolün korunması için uluslararası kuruluşlar ve benzer fikirdeki ülkelerle görüşme içinde olduklarını belirterek "UNRWA, İsrail hükümetinin sistematik saldırılarıyla karşı karşıya." ifadelerini kullandı.

"ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDAKİ DAVAYA KATILMAYI PLANLIYORUZ"

Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine yürütülen davaya da değinen Martin, "Daha önce de belirttiğimiz gibi hükümetimiz, Güney Afrika tarafından İsrail'e karşı Soykırım Sözleşmesi kapsamında başlatılan davaya katılmayı planlıyor." diye konuştu.

Martin, katılma kararının titizce yapılmış hukuki analizler sonrasında alındığını anlatırken, bu kararın yıl sonuna kadar deklare edileceğini de söyledi.

Martin, İrlanda'nın Filistin devletini tanımasının, ülkesinin Filistin'le dayanışmasını dünyaya göstermek açısından önemli olduğunu dile getirdi.

KARARIN BAĞLAYICILIĞI BULUNMUYOR

Konuşmaların ardından Dail'de yapılan oylamada önerge kabul edildi. "Bağlayıcı olmayan önerge" adı verilen metin, parlamentonun bir konudaki duruşunu gösterirken yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor.