Reza Valizadeh, ABD hükümeti tarafından finanse edilen Voice of America'nın (Amerikanın Sesi) Farsça yayın servisi için eski bir gazeteci olarak çalıştı. Ayrıca, ABD Küresel Medya Ajansı gözetiminde olan Radio Free Europe/Radio Liberty'ye bağlı Radio Farda'da da görev aldı.
Reza Valizadeh'in avukatı Mohammad Hossein Aghasi The Associated Press’e yaptığı açıklamada, Tahran Devrim Mahkemesi’nin müvekkilini “düşman ABD hükümetiyle işbirliği” suçlamasıyla ilk derece mahkemesinde 10 yıl hapis cezasına çarptırdığını belirtti.
Aghasi, kararın kendilerine bir hafta önce tebliğ edildiğini ve 20 gün içinde temyize götürülebileceğini söyledi. Ayrıca, kararın verilmesinden bu yana Valizadeh ile görüşemediğini de ekledi.
Ağustos ayında Valizadeh, görünüşe göre İran'a döndüğünü ima eden iki mesaj paylaşmıştı. Bu mesajlardan biri kısmen şu ifadeyi içeriyordu:
"6 Mart 2024'te Tahran'a geldim. Ondan önce (Devrim Muhafızları'nın) istihbarat departmanıyla tamamlanmamış görüşmelerim vardı. Sonunda 13 yıl sonra ülkeme, hatta sözlü bir güvenlik garantisi olmadan döndüm."
Aghasi, Valizadeh'in İran’a ilk geldiği altı ay boyunca serbest olduğunu ancak daha sonra tutuklandığını ifade etti.
Kasım ayının başlarında, VOA’nın Farsça servisi için çalışmış olan eski bir gazeteci Kianoosh Sanjari, İran’ın başkentinde bir binadan atlayarak hayatına son verdi. Sanjari, ülkenin dini liderini ve İran İslam Cumhuriyeti’nde devam eden baskıyı protesto etmek amacıyla intihar etti.
İranlı yetkililer, 42 yaşındaki Sanjari’nin daha önce ülkede tutuklu bulunan dört mahkumun serbest bırakılmasını talep ettiğini ve serbest bırakılmamaları durumunda intihar edeceğini söylediğini belirtti.
2007 yılında, eski bir Radio Farda gazetecisi olan Parnaz Azima, hasta annesini ziyaret etmek için kısa bir süreliğine İran’a döndü. Ancak pasaportu havaalanında elinden alındı. Yetkililer, Azima’nın ülkeyi terk etmesini yasakladı ve kendisini güvenlik güçleri tarafından sorguya çağırdı. Azima, nihayet sekiz ay sonra kefaletle serbest bırakılarak ülkeyi terk etmesine izin verildi.
İran, Batı ile yaşanan gerilimlerin ortasında yıllardır huzursuzluklarla mücadele ediyor. En son, 2022’de Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında ülke genelinde gerçekleşen protestolar buna örnek teşkil etti. Ayrıca, işsizlik oranlarının yüksekliği ve İran riyalinin ABD doları karşısındaki yıllardır süren değer kaybı, halkın yaşamını daha da zorlaştırıyor.