Irak, ülkede Suriyeli işçilere yönelik gerçekleştirilen saldırıyı soruşturduğunu çarşamba günü duyurdu. Açıklama, yeni oluşan bir Iraklı grubun Suriye’de Alevi sivillere yönelik kitlesel katliamın intikamını alma sözü vermesinin ardından geldi.
Son günlerde Suriye’nin Akdeniz kıyıları, devrik Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da mensubu olduğu Alevi azınlığa yönelik şiddet olaylarıyla sarsıldı.
Irak’ta daha önce bilinmeyen bir grup, iki fırın çalışanının maskeli kişiler tarafından dövüldüğünü gösteren bir video yayımladı.
Grup, daha önce yaptığı bir açıklamada Irak’taki Suriyelileri "Suriye’deki Alevilere karşı insanlığa karşı suçları desteklemekle" suçlamış ve saldırılarını artıracaklarını söylemişti.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, işçilere yönelik saldırıyı “utanç verici bir şiddet eylemi” olarak nitelendirerek kınadı ve olayın soruşturulması talimatını verdi.
“Bu saldırılara karışan herkes hakkında yasa tam anlamıyla uygulanacaktır” dedi.
IRAK 13 SURİYELİYİ GÖZALTINA ALDI
Irak güvenlik güçleri son günlerde en az 13 Suriyeliyi “terör gruplarını desteklemek” ve Suriye’deki kitlesel katliamlarla bağlantılı olmak suçlamasıyla gözaltına aldı. Bilgiyi, isminin açıklanmasını istemeyen iki İçişleri Bakanlığı yetkilisi AFP’ye doğruladı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada vatandaşlarına yönelik şiddeti sert bir şekilde kınayarak, Bağdat’tan “Irak’ta yaşayan Suriyelilerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almasını” talep etti.
Bu sırada, Irak’taki İran yanlısı silahlı grupların destekçileri, Suriyelilere yönelik çevrimiçi bir kampanya başlatarak onları kitlesel katliamları desteklemekle suçladı.
Irak, Aralık ayında muhalif güçlerin Esad’ı devirmesinden bu yana Suriye ile mesafeli bir tutum sergilemeye devam ediyor.