Paris’te bir konferansta konuşan Moore, Ukrayna’nın bir vasal devlet haline getirilmesinin yalnızca Rusya’nın iştahını kabartacağını değil, diğer otoriter rejimlere de cesaret vereceğini ifade etti. “Putin başarırsa, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkeler sonuçları değerlendirecek, İran daha da tehlikeli hale gelecektir,” dedi.
AVRUPA’NIN TRUMP ENDİŞESİ
Moore’un açıklamaları, Trump yönetiminin Ukrayna konusunda alabileceği tavırla ilgili Avrupa’daki endişeleri de ortaya koyuyor. Trump, seçim kampanyasında savaşın hızlı bir şekilde son bulacağını vaat etmiş ancak detay vermemişti. Avrupa liderleri, Trump yönetiminin Ukrayna’ya olumsuz koşullar dayatmasından ve ülkeyi yeniden Moskova’ya bağımlı hale getirmesinden korkuyor.
"DÜNYA HİÇ BU KADAR TEHLİKELİ OLMAMIŞTI"
Moore, Rusya’nın hibrit savaş yöntemlerini ve Avrupa’daki sabotaj kampanyalarını da ele aldı. Rusya’nın hibrit saldırılarının yanı sıra nükleer tehditleri artırdığını belirten Moore, “37 yıllık meslek hayatımda, dünyanın hiç bu kadar tehlikeli bir durumda olduğunu görmedim,” ifadelerini kullandı.
İRAN VE NÜKLEER TEHDİT
Moore, konuşmasında İran’ın da bölgesel bir tehdit olmaya devam ettiğini söyledi. Orta Doğu’daki İran yanlısı milislerin darbeler aldığını ancak İran rejiminin nükleer hırslarının hâlâ Batı için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
TRUMP’IN ATAMALARI AVRUPA’YI ENDİŞELENDİRİYOR
Trump’ın istihbarat başkanlığı için Tulsi Gabbard’ı atama ihtimali de Avrupa başkentlerinde tartışma yaratıyor. NATO’yu Ukrayna’nın işgaliyle ilişkilendiren ve ABD istihbaratına eleştirilerde bulunan Gabbard’ın göreve getirilmesi, Avrupalı müttefikler arasında rahatsızlık yaratabilir.
BATI İÇİN STRATEJİK UYARI
Moore, ABD ve Avrupalı liderlere iş birliği çağrısında bulunarak, Ukrayna’ya destek vermemenin maliyetinin çok daha ağır olacağını hatırlattı. Rusya’nın sadece Ukrayna’yı değil, tüm Batı’yı hedef aldığını ifade eden Moore, bu süreçte uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.