Geleneksel tıbbın vazgeçilmezlerinden olan Hünnap, kırmızı hurma olarakta bilinir. Bir diğer ismi ise Çin hurması. Sağlık açısından şifa deposu Hünnap’ın faydaları arasında, öksürükten bağışıklık güçlendirmeye, kabızlıktan tok tutmaya kadar bir çok hastalığa yardımcı oluyor. Peki Hünnap nedir? Hünnap faydaları nelerdir? Hünnap neye iyi gelir? Hünnap nasıl tüketilir? Hünnap çayı nasıl yapılır?
HÜNNAP NEDİR?
Alternatif Çin tıbbıyla karşımıza çıkan Hünnap, Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yetişir. Bilimsel adı Ziziphus jujuba’dır. Hünnap hem antioksidan hem C vitamini deposu olarak karşımıza çıkan beslenme açısından oldukça önemli bir bitkidir. İçeriğinde bulunan Lif, C vitamini ve B vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücre yenilenmesini sağlar.
HÜNNAP FAYDALARI NELERDİR? HÜNNAP NEYE İYİ GELİR?
HÜNNAP KABIZLIĞI ÖNLER
Hünnap içeriğindeki bol Lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler.
HÜNNAP BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Hünnap’ın içerisinde bulunan A ve C vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cilt sağlığını korur.
HÜNNAP TOK TUTARAK KİLO VERDİRİR
Düşük kalorili, yüksek protein ve bol miktarda lif içeren Hünnap, tokluk hissi verdiğinden düzenli kullanımda sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur.
HÜNNAP KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Limondan 20 kat fazla C vitamini içeren Hünnap antioksidan görevi de görür ve kanser hücreleriyle savaşır. Kanser riskini azaltır.
HÜNNAP UYKU KALİTESİNİ ARTIRIR
Geleneksel tıbbın uyku kalitesini artırmak için kullandığı Hünnap, kaygıyı azaltır ve beyin fonksiyonlarını geliştirir.
HÜNNAP KANIN TEMİZLENMESİNİ SAĞLAR, KAN BASINICINI DÜZENLER
Hünnap potasyum açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan potasyum damarların genişlemesine ve kan akışının rahatlamasına yardımcı olur ve kan basıncının dengeler.
HÜNNAP ASTIM VE ÖKSÜRÜĞÜ KESER
Hünnap meyvesi, balgam ve mukus oluşumunu azalttığı tespit edilen bromelain adı verilen özel bir enzim içerir. Bromelain içeriği ile öksürüğe keser ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
HÜNNAP CİLT TAHRİŞLERİNİ ÖNLER
Güzellik denince de akla ilk gelen C vitamini deposu Hünnap suyu ve özü sedef hastalığı başta olmak üzere, egzama sivilceleri yok eder. Ciltte oluşan tahrişleri yatıştırır. Ciltte oluşan iltihabı kurutur. Hünnap yaşlanma belirtilerini azaltır, cildin parlak ve daha sağlıklı görünmesini sağlar ve ciltteki lekelerin görünümünü azaltır.
HÜNNAP NASIL TÜKETİLİR?
Hünnap meyvesi çiğ ve kuru olarak yenilebileceği gibi aynı zamanda hünnap pekmezi, hünnap sirkesi ve hünnap meyve suyu yaparak da tüketilebilir. Tabi bir de vazgeçilmez Hünnap çayı yapılıp içilebilir.
HÜNNAP ÇAYI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 1/2 yemek kaşığı kurutulmuş hünnap
- 200 ml kaynar su ( 2 Su bardağı)
Hazırlanışı:
- Öncelikle bir cezveye 2 yemek kaşığı hünnabı ekleyelim. Daha sonra üzerine kaynatmış olduğumuz suyu ekleyelim.
- Demleye bıraktığımız cezvenin ağzını bir kapakla kapatalım. 15/ 20 dakika kuru Hünnap özlerinin suya karışması için bekleyelim.
- Demleme süresi sona erdiğinde çayı bir süzgeçle süzelim.
- Ben tatlı seviyorum diyenler 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketebilir. İhtiyaca göre bal miktarı artırılabilir. İşte çayınız hazır! Afiyet olsun…