Hoca, kabine listesini "24 Kasım Öğretmenler Günü" Külliye'ye arz etti. Bunu bilhassa mı yaptı, başka sebeplerden dolayı mı seyir böyle gelişti bilmiyoruz. Bilhassa yapılmamış olsa bile güzel bir tevafuk. Bir Öğretmen Başbakan, kurduğu Hükümeti, öğretmenler gününde ilân etmiş oldu.

Yeni Hükümete baktığımızda şöyle düşündük: "Hükümette devamlılık!" Hani bizim de sıkça temas ettiğimiz "devlette devamlılık" diye bir mefhum vardır. Onun gibi ama öyle değil. Devlette devamlılık esastır, hükümetlerse geçicidir. Ne var ki bu defa öyle olmadığı görülüyor.

Kabinede ilk AK Parti Hükümetinden bu yana devam eden bakanlar bile mevcut. Erdoğan mühürlü Hükümet vasfı muhafaza edilmiş. Bir çok denge göz önüne alınmış. 1948 doğumludan 1978 doğumluya kadar değişik yaşta bakanlar görülmekte. Kamuoyunun tanımadığı isim çok az. Çevre, Maliye ve Gümrük Bakanları yeni. Diğer Bakanlar, ya Bakan olarak veya partide ön saflarda yer almış olarak veya diğer partilerden gelseler bile tanınmış isimler. Ayrıca bölge dengelerine de özen gösterilmiş. Gümülcine'den Urfa'ya, Trabzon’dan Adana'ya kadar bakan mevcut. Gelecek kabinelerde yurt dışı bölgelerini temsilen Bakanlar olacağını da şimdiden söyleyebiliriz. Kabinede eğitim seviyesi yüksek. Artık ortaokul, lise mezunlarını kabinelerde görmek çok zor. Giderek, yüksek lisans ve doktoralılar öne geçer. AK Parti iktidarlarında ilk defa 5 Başbakan yardımcılığı devrede. İki hanım bakanın aynı kabinede yer alması ise Türkiye'de ilk. Birinin başörtülü diğerinin başaçık olması da bilerek yapılmış bir uygulama olsa gerek.

Bir musibet bin nasihatten evlâdır.

AK Parti, 7 Haziran dersine iyi çalıştı.

Özensiz listeler terk edildi, 3 Dönem engeli ısrarından vazgeçildi. Tecrübe, pahalıdır. Tecrübe sahibi isimlerin birden kenara çekilmesi yerine arkadan gelenlerin onlarla aynı çatı altında vazife yapıp tecrübe kazanmaları doğru olandır. Şartlar bunu getirdi; kabine onun ifadesi.

Hoca, kabineyi açıklamadan önce kısa; "efradını câmi, ağyarını mâni" bir konuşma yaptı. Şöyle diyordu:

-Verdiğimiz her sözü yerine getireceğiz. Yeni bir anayasa yapmak için adımlar atacağız. Birinci vazifemiz milletimizi temsil etmektir, ikinci vazifemiz milletimize hizmettir, üçüncü vazifemiz milletimizin geleceğine sahip çıkmaktır. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında arkadaşlarıma talimat vereceğim. Kim olursa olsun her vatandaşımızı kucaklayacak, Hazreti Mevlana'dan ilhamla bu topraklara sevgi aşılayacağız...

Yukarıdan beri "64. Hükümet" demediğimiz herhalde fark edilmiştir. Çünkü; bu sayı, gerçeği ifade etmemekte. Mademki devlette devamlılık esastır o halde Sultan Alparslan'dan bu yana olmasa bile Osman Gazi'den bu yana kaç Hükümet gelmişse sayılıp, bugün Hoca'nın kurduğu bu Hükümet ona göre isim almalı. Kara Kuvvetleri, İtfaiye, Polis, Postane, Kızılay vs vs tarihin derinliklerinden gelsin, fakat Hükümet etmeye dün başlamışız gibi bir rakam telaffuz edilsin. Bunda bir yanlışlık yok mu?

Hükümetimiz hayırlı olsun; hizmeti çok, eseri bol olsun.

Allah da insanlar da çalışmalarından memnun kalsın...

Haydi Hoca!

İş çok, hayat kısa, dünya küçük!..