İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tahran'ın nükleer programı konusunda müzakere etmeyi reddetmesi halinde güç kullanma tehdidinde bulunmasının ardından, İran'ın özellikle füze sistemleri de dahil olmak üzere askeri gücünü daha da geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Hamaney'in bu açıklaması, İran'ın BM Büyükelçisi Emir Said İravani'nin Trump'ın New York Post ve Fox News ile yaptığı röportajlarda, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için ülkeyi bombalamaktan ziyade bir anlaşma yapmayı tercih ettiğini söylemesinin ardından bu ifadeleri "düşüncesiz ve kışkırtıcı" olarak nitelendirmesinden bir gün sonra geldi.

HAMANEY'DEN YAPILAN AÇIKLAMALAR

Hamaney, "İlerleme durdurulmamalı, mevcut seviyemizle yetinemeyiz. Daha önce füzelerimizin hassasiyeti için bir sınır belirlemiştik, ancak şimdi bu sınırın artık yeterli olmadığını hissediyoruz. İleri gitmeliyiz" diyerek İran ordusunda yenilikçiliğe odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Tahran'da İran savunma sektöründeki son gelişmeleri sergileyen bir fuarı ziyaret ettikten sonra Hamaney, "Bugün savunma gücümüz iyi biliniyor, düşmanlarımız bundan korkuyor. Bu, ülkemiz için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Yarı resmi Tasnim haber ajansı, fuar sırasında hedefler üzerinde dolaşarak bekleyen jet motorlu bir "intihar insansız hava aracı"nın tanıtıldığını ve ilk kez denizaltından fırlatılan kamikaze drone görüntülerinin sergilendiğini bildirdi.

Tahran, balistik füze programının tamamen savunma amaçlı olduğunu ısrarla vurgulasa da Batı'da bu program, çatışmalarla dolu ve istikrarsız bir bölgede gerilimi artıran bir faktör olarak görülüyor.

Hamaney, Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri ile müzakerelerin "ne akıllıca, ne bilgece, ne de onurlu" olduğunu söylemişti, ancak çarşamba günkü açıklamalarında Trump'tan bahsetmedi.

Editör: Yusuf EMİNİ