Batı ittifakı ile Rusya’nın güç mücadelesinin yaşandığı Kafkasya’da her gün bir ülke karışıyor. Bu bilek güreşinden nasibini alan ülkelerden biri de Gürcistan. Gürcistan, her gün dozunu arttıran gösterilere sahne oluyor.

Gürcistan İçişleri Bakan yardımcısı Alexander Darakhvelidze gösterilerle ilgili yaptığı basın açıklamasında, polisin Tiflis'teki Gürcistan parlamentosu yakınındaki protesto mitingi sırasında 63 kişiyi gözaltına aldığını söyledi.

Darakhvelidze, "İçişleri Bakanlığı görevlileri, Rustaveli Bulvarı'nda düzenlenen mitingde 166 ve 173. maddeler kapsamındaki polis emirlerine uymama ve usulsüz davranıştan dolayı 63 kişiyi gözaltına aldı" dedi.

İçişleri Bakan yardımcısı Darakhvelidze ayrıca "miting katılımcılarının uyguladığı şiddet sonucu altı İçişleri Bakanlığı görevlisinin çeşitli yerlerinden ciddi yaralanmalara maruz kaldığını" belirtti.

GÜRCİSTAN’DA NELER OLUYOR?

17 Nisan'da Gürcistan parlamentosu ilk okumada yabancı ajanlara ilişkin bir yasa tasarısını onayladı. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zourabichvili, muhalefet ve Batılı diplomatlar, bunu ülkenin Avrupa Birliği'ne entegrasyonunun önünde bir engel olarak gören buna karşı çıktı. 15 Nisan'dan bu yana muhalefet ve sivil aktivistler Tiflis ve ülkenin diğer büyük kentlerinde tasarıya karşı mitingler düzenliyor. Protestolar bazen polisle çatışmalara da dönüşüyor. Polis, bugünkü protestoculardan 70 civarında şahsı gözaltına aldı.

İktidardaki Gürcü Rüyası-Demokratik Gürcistan partisi Nisan ayı başlarında, Dış Etkinin Şeffaflığına ilişkin yasa tasarısını parlamentoya yeniden sunmaya karar verdiğini duyurdu. Partinin bu girişimi, bir sene önce yaşanan benzer olayları hatırlattı. Geçtiğimiz yı da yine Gürcistan parlamentosunda halkın çıkarlarına aykırı bir yasa tasarısının görüşülmesinden sonra kitlesel eylemler yapılmış ve bir çok kişi yaralanmış, onlarca gösterici de tutuklanmıştı.

Gürcistan parlamentosunda görüşmeleri yapılan yasa aslında halen yürürlükte bulunuyor. Ancak yeni tasarıda küçük görünen bir değişiklik yapılıyor.  Fakat içeriği ile Batı veya üçüncü bir ülke adına ajanlık,  "yabancı etki ajanı" terimi dışında geçen yılkiyle aynı kalıyor. Bunun yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını savunan örgüt" ifadesi kullanılıyor. (İstiklal Gazetesi)

Kaynak: İstiklal Gazetesi